Двойно повече газ от Азербайджан ще получава ЕС до 2027 г.

20:55, 18 юли 22 / Свят 25 2932 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Европейската комисия подписа днес меморандум за разбирателство с Азербайджан, който предвижда удвояване на доставките на азерски природен газ до поне 20 милиарда кубични метра газ годишно през периода до 2027 г., съобщи „Ройтерс“, цитирана от БТА.

Борисов и Петков си мерят приноса за газа

„Днес, с този нов меморандум за разбирателство, ние отваряме нова глава в нашите отношения с Азербайджан, който е наш основен партньор в усилията ни да се откажем от руските енергийни доставки“, заяви в Баку председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Европейският съюз, който наложи санкции на Русия заради инвазията в Украйна, възнамерява да спре използването на руски изкопаеми горива до 2027 г. Азербайджан вече увеличава доставките на природен газ за страните от ЕС.

Очаква се тази година те да се повишат с 12 млрд. куб. м. при 8,1 куб. метра газ през 2021 г., съобщиха от ЕК. Предвижда се насърчаване разширяването на инфраструктурата, за да се увеличат доставките до Европа, като се добавя, че подобни инвестиции трябва да осигурят пренос и на нисковъглеродни газове в бъдеще (водород).

„След редица перипетии“: Газовата връзка с Гърция е открита

На 31 декември 2020 г. Азербайджан започна търговски доставки на газ в Европа през Трансадриатическия тръбопровод, който е част от Южния газов коридор (ЮГК), дълъг 3500 км, включващ Трансанадолския и Южокавказкия газопровод. Капацитетът му е 16 млрд. куб. м, а основен източник - находището Шах Дениз с резерви от 1,2 трилиона куб. м природен газ.

Предвиждаше се за 25 години каспийската страна да изнася годишно над 10 млрд. куб. м газ за европейския пазар. С новото споразумение количествата се удвояват. Един от газопроводите от общоевропейско значение вече бе открит официално на 8 юли - газовата връзка IGB между Гърция и България.

Италия си осигури топла зима без руски газ

Италия договори днес увеличаване на газовите доставки от Алжир съгласно плана си за диверсификация и отказ от руски източници, предаде ДПА, цитирана от БТА. Страната реши да стане независима от руския газ след инвазията в Украйна. Преди нея Русия доставяше на Италия 29 милиарда куб. метра газ годишно. „В последните месеци Алжир се превърна в основен доставчик на газ за нашата страна“, заяви италианският министър-председател Марио Драги в столицата на африканската страна след среща на министри от двете правителства.

Алжир обеща да осигурява допълнителни 4 милиарда куб. м газ към вече договорените 21 милиарда годишно. Страната доставя природния газ през Транссредиземноморския газопровод, който минава през Средиземно море до остров Сицилия. Освен тези доставки, Италия има газови сделки и с други страни, сред които Катар и Азербайджан.

Газът не е бил единствената тема, обсъждана при посещението на италианската делегация. Алжирският президент Абделмаджид Тебун изрази задоволство от подписването на още петнадесет споразумения с Италия, включително в сфери като възобновяемите източници на енергия, строителството и борбата с корупцията.

„Газпром обявил форсмажор за трима европейски клиенти

Междувременно трима купувачи на руски природен газ са били уведомени от „Газпром“ на 14 юли за настъпването на форсмажорни обстоятелства за доставките, съобщи агенция „Блумбърг“, позовавайки се на свои източници. Подобна информация, но за един голям клиент – германската компания „Юнипер“ (Uniper), съобщи „Ройтерс“, цитиран от „Мediapool“.

В изпратеното писмо до клиентите са посочва, че заради непредвидени обстоятелства „Газпром“ няма да може да изпълнява дългосрочните си договори с тях от 14 юни нататък, но какви точна са те, както и докога ще продължат проблемите, агенциите не посочват.

Според ДПА писмото да „Юнипер“ се отнася за доставките през юни и юли по газопровода „Северен поток“. В момента съоръжението се намира в планов ремонт до 21 юли и доставките по него са преустановени.

От „Газпром“ съобщиха, че транзитът на газ за Европа през Украйна е 41.4 млн. куб. м в денонощие през газоизмервателната станция „Суджа“, а заявката на руския газов монополист за подаване на газ през станция „Сохрановка“ е била отклонена от украинска страна.

Така в момента Западна и Централна Европа получава газ само през „Суджа“, газопроводите „Син поток“ и „Турски поток“ доставят съответно за Турция и за страните от Южна и Югоизточна Европа,

В същото време „Газпром“ съобщи за поставен нов исторически рекорд за доставки на руски газ за Китай по газопровода „Силата на Сибир“. За първото полугодие на 2022 г. доставките за китайската CNPC са се увеличили с 63.4 процента. През 2021 г. по „Силата на Сибир“ в Китай са били доставени 2039 млрд. куб. м, което е два пъти и половина повече спрямо 2020 г., когато количестват ас абили едва 4.1 млрд. куб. м.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама