Непал не призна изкачване на Еверест заради развято украинско знаме

10:13, 19 юли 22 / Свят 25 3324 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Непал отказа да признае изкачването на Еверест на руска алпинистка, след като тя развя от върха украинското знаме. Катя Липка се снима и със знаме „Свобода за Навални“. Двете прояви предизвикаха трескава дейност у правителството и парламента на хималайската държавичка, съобщиха „Еверест Кроникъл“ и „Аутсайд“.

За втори път в историята: Българка стъпи на Еверест

Катя Липка достигна най-високия връх на планетата на 24 май и стана световна новина, след като развя украинското знаме и пусна снимката в Instagram с дълъг пост срещу нахлуването на родината й в Украйна.

Непалските власти съобщиха, че я отписват от официалния регистър на качилите върха, защото Липка не е поискала предварително одобрение от местните власти да вее украинското знаме. Нямала разрешение и за „Свобода за Навални“.

Говорител на непалското министерство на туризма обяснява пред „Аутсайд“, че намират тези действия за „политическа провокация“. Не можем да толерираме подобни акции, казва Суря Прасад Упадая, директор на службата, която сертифицира изкачванията на Еверест.

Непалец изкачи всички 14 осемхилядници за 190 дни

Непал изисква всеки алпинист да обяви предварително какво смята да носи на върха. Алпинистите, разбира се, имат право да развяват знамена от Еверест, но трябва да заявят какъв тип и размер е знамето, обяснява Упадая. Целта е да не се превръща Еверест в място за политически дебати, допълва той. „Става дума за изключително чувствителен геополитически въпрос“, твърди служителят.

Акцията на Липка направи фурор и в непалския парламент, където първо предизвика възмущение от депутати на комунистическата партия. „Правителството не бива да превръща нашата страна в арена за игри на чужденци. Ние сме далеч над алчността за власт“, казва депутатът Гокул Прасад Баскота. Друг депутат определи допуснатия протест като „срамен пример за сбърканата външна политика на правителството“.

Липка не е единствената оставена без сертификат тази година. Непалските власти не дадоха документ и мексикански катерач, който свири на електрическо пиано на върха. И той пропуснал да поиска разрешение да вдигне инструмента дотам, пише „Сега“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама