Отиде си режисьорът Иван Черкелов

11:15, 19 юли 22 25 2437 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Тази сутрин си отиде големият Иван Черкелов (16 януари 1957 – 19 юли 2022 г.) – един от най-талантливите, духовно целеустремени и безкомпромисни филмови хора! Тъжната вест споделиха от Филмотечно кино „Одеон“.

Роден е в Ловеч. Син е на д-р Виолета Мишева и на великия актьор Георги Черкелов. Завършил е кинорежисура във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ през 1982 г. в класа на Георги Дюлгеров. Дипломната му работа е филмът „Балада“.

Някак нереално изглеждаше възрастта за този духовен човек с изглед на хипар. И все пак, както е верен на любовта си към рока, през всичките години от излизането на славния му дебют „Парчета любов”, Иван Черкелов изглеждаше непоклатимо консервативен и последователен в заниманията си с една тема в авторското си кино – хаоса в душата на човека.

В „Парчета любов”, „Търкалящи се камъни”, „Стъклени топчета”, „Обърната елха” (заедно с Васил Живков), „Раци”, „Семейни реликви”, „Не влизай в пререкание с персонала на банята“ той се интересува от търсенето на Смисъла - и едро, и детайлно, и тревожно, и мъдро. Взрян надълбоко в света наоколо, във филмите си Черкелов сякаш въплъщава тезата на Камю за живота като „нечовешка игра между абсурда, смъртта и надеждата, които си разменят реплики.

Автобиографичност/биографичност до степен на изповедност е един от най-ярките кинематографични кодове във филмите му. Той чегърта времето с антропологична прецизност и създава своя реалност – магична и вибрираща, която не можеш да сбъркаш с никоя друга. Уникалното кино на Черкелов е колкото монотонно, толкова и въздействащо. В него радостта не е често срещана, но пък е радост да го гледаш.

„Ако някой ми каже, че филмите ми са подобни един на друг, монотонни, говорят за едно и също, подобно на старата група Black Sabbath, бих казал, че тези филми, а и аз между тях, приличаме малко на църква на гробище. Тази църква не е като другите църкви – там няма сватби, няма кръщенета, няма празници, няма разнообразие. Поводът винаги е един и същ. Но не може и без такава църква“.

Поклон пред паметта на Иван Черкелов. Поднасяме съболезования на семейството и близките му!

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама