Обрат: ИТН ще подкрепи Закона за КПКОНПИ

20:07, 19 юли 22 / Политика 25 2532 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Има такъв народ“ изненадващо се обяви в подкрепа на законопроекта за КПКОНПИ, който първо разкритикува, а после три пъти бойкотира.

„Ние сме за антикорупционния закон. Нека видим нормите какви ще бъдат, как ще бъдат разписани точно“, заяви пред журналисти председателят на парламентарната комисия по бюджет и финанси Любомир Каримански, предаде Offnews.bg.

Промяната в позицията на ИТН се случва дни след последните социологически проучвания, които показват, че партията на Слави Трифонов няма да влезе в следващия парламент.

Допреди няколко дни именно от ИТН се чуваха най-големите критики срещу законопроекта. Освен това доскорошните коалиционни партньори се присъединиха към опозицията и в последните две седмици заедно бламираха реформата в КПКОНПИ, която е и част от Плана за възстановяване и устойчивост.

Новото мнозинство бойкотира реформата в КПКОНПИ

Каримански заяви още, че до момента не са обсъждали кандидатурата на Бойко Рашков за поста председател на КПКОНПИ.„Не сме го обсъждали в парламентарната група. Може да го обсъдим. По-важно е какъв закон ще приемем. Не правим закона според човека, а за да бъде устойчив и стабилен във времето“.

След разкола в коалицията обаче от ИТН се обявиха против тази кандидатура. ПП пък съзря именно тази номинация като една от причините за излизането на ИТН от правителството.

ПП с условие към БСП: Рашков начело на КПКОНПИ

„Защо да не намерим общ език с „Продължаваме промяната“, стига с тези остри думи, има по-важни неща - като това да устоим на кризата“ - с тези думи Каримански отговори на въпрос как ще преговарят отново с ПП след взаимните обвинения в корупция.

На въпрос дали все още стои заявката, че ИТН ще подкрепи кабинет, но без Асен Василев и Кирил Петков в него, Каримански отговори така. „Това е нещо, свързано с личности. По-важно е да се види програмата и политиките. Основното преди програмата е да намерим обща комуникационна стратегия и план на работа“.

ИТН иска същата коалиция, но без Петков и Василев

Депутатът от ИТН изрази надежда, че третият мандат ще е успешен и ще бъде излъчено правителство. Той заяви, че групата на ИТН вече има готови предложения за управленската програма, договорена преди две седмици от ПП, БСП и ДБ.

Каримански отговори и на въпрос дали би приел поста министър на финансите в новия кабинет: „Не съм нито обмислял, нито съм готов.“

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 06:49, 20 юли 22

Лицемерни саботьори, това са ИТН! Да ходим на избори да изметем всички мутри!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама