Брюксел иска да намалим веднага потреблението на газ с 15%

15:07, 20 юли 22 / Свят 25 1969 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Страните членки на ЕС трябва да намалят потреблението на газ с 15% между 1 август т.г. и 31 март 2023 г. Това е заложено в новия регламент за ограничаването на консумацията на синьо гориво през зимния период, предаде БНР.

Европейската комисия предупреждава, че без дълбоки съкращения сега, страните могат да се борят за синьото гориво през зимата, ако Русия прекъсне напълно доставките на природен газ.

Комисията всички потребители, публични администрации, домакинства, собственици на обществени сгради, доставчици на енергия и индустрията могат и трябва да предприемат мерки за пестене на газ. EK също така ще ускори работата по диверсификация на доставките, включително съвместно закупуване на газ, за да се засили възможността на ЕС да снабдява с алтернативни доставки на газ.

Предложението на ЕК също така включва възможността властите в Брюксел да направят тази цел задължителна при извънредна криза с газовите доставки и ако ЕС обяви значителен риск от сериозен недостиг на газ.

Състояние на обща тревога

Новият регламент ще даде възможност на Комисията да обяви, след консултация с държавите членки, „Обща повишена готовност на Съюза“ относно сигурността на доставките, налагайки задължително намаляване на търсенето на газ за всички държави членки.

Предупреждението може да бъде задействано, „когато има значителен риск от сериозен недостиг на газ или възникне изключително високо търсене на газ, което да доведе до значително влошаване на ситуацията с газоснабдяването“, се посочва в днешното предложение на ЕК

Държавите членки следва да актуализират своите национални планове за извънредни ситуации до края на септември, за да покажат как възнамеряват да постигнат целта за намаляване на потреблението на газ, и следва да докладват на Комисията за напредъка на всеки два месеца. От държавите членки, които искат солидарни доставки на газ, ще се изисква да докажат мерките, които са предприели за намаляване на вътрешното търсене.

ЕК заяви, че целта е „да се защитят доставките за домакинствата и основните потребители като болниците“, както и индустрии, които са от решаващо значение за трансграничните вериги на доставки.

„Русия ни изнудва“, обяви Урсула фон дер Лайен

Европа се надпреварва да запълни газовите си хранилище преди зимата и да изгради буфер, в случай че Москва допълнително ограничи доставките в отговор на европейската подкрепа за Украйна след инвазията на Русия. Дузина страни от ЕС вече са изправени пред намалени доставки от Русия и висши членове на ЕС посочиха, че има вероятност от пълно спиране на руския газ, напомня Ройтерс.

„Нуждата за ограничаване на газовото потребление е голяма“, заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Русия ни изнудва. Русия използва енергията като оръжие. И следователно във всеки случай, независимо дали става дума за частично голямо спиране на руския газ или пълно спиране на руския газ, Европа трябва да бъде готова“, каза фон дер Лайен.

Планът също така очертава, че държавите членки трябва да преминат към възобновяема енергия или въглища, нефт или ядрена енергия, ако е необходимо, и предлага да ограничат отоплението и охлаждането в обществени сгради.

В тази връзка Европейската комисия разхлаби правилата за държавна помощ за компаниите за възобновяема енергия. ЕК също така посочи, че компаниите, засегнати от санкциите срещу Русия, ще получат 500 000 евро като държавна помощ спрямо 400 000 евро, които бяха договорени по-рано.

Дипломатите от страните от ЕС ще обсъдят предложението на Комисията в петък (22 юли), като след това държавите членки на съюза ще трябва да вземат решение относно предложените мерки на извънредна среща на енергийните министри следващия вторник (26 юли). За да бъдат одобрени, националните власти ще трябва да обмислят предоставянето на правомощията си върху енергийната политика на властите на единния блок в Брюксел.

Планът среща съпротива

Планът вече срещнаха съпротивата на някои държави, които смятат, че техните планове за извънредни ситуации не се нуждаят от подкрепа от ЕС.

Сред онези, които се противопоставят на задължителните цели в ЕС, е Полша, която е напълнила газовото си хранилище до 98% от капацитета, след като Русия спря доставките на газ през април. Съхранението на газ при други обаче е по-малко пълно – в Унгария например е 47%, а в България и Хърватия - съответно 41% и 43%.

Брюксел работи за осигуряване на неруския внос на газ, за ​​да компенсира по-нататъшни съкращения на доставките от Русия, която през 2021 г. осигуряваше около 40% от газа за ЕС, но вече намали доставките на газа за редица европейски държави.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама