Германците спряха да се къпят, за да пестят енергия

19:15, 21 юли 22 / Свят 25 2899 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

По-голямата част от германските граждани (62%) са намалили времето за къпане, за да правят икономия, или се къпят по-рядко. Това сочат резултатите от проучване, публикувано в сряда вечерта от социологическия институт INSA по поръчка на вестник „Билд“.

Според проучването това са предимно от привърженици на Зелените, от които 33% признават, че се къпят по-рядко и по-бързо, отколкото преди няколко месеца.

Почти половината от анкетираните (45%) заявиха, че планират или вече са започнали да се подготвят за потенциално студена зима, например чрез закупуване на генератор за спешни случаи. Други 44% заявиха, че са готови да участват в демонстрации срещу високите цени на енергията, а 50% не подкрепят идеята за протести.

Роберт Хабек, германският вицеканцлер и министър на икономиката и опазването на климата, заяви по-рано в интервю за „Шпигел“, че взема по-рядко душ поради необходимостта от пестене на енергия. Запитан колко време му отнема вземането на душ, Хабек отбеляза, че „негов колега от Нидерландия наскоро гордо заявил, че иска да използва кампанията, за да намали средното време за вземане на душ от десет на пет минути“. „Засмях се на това. Никога през живота си не съм се къпал и пет минути. Къпя се бързо“, обобщи министърът.

От своя страна, германският канцлер Олаф Шолц, коментирайки препоръката към всички жители на ФРГ да намалят времето за къпане, заяви следното: „Мисля, че министърът искаше само да се изкаже от свое име по този въпрос, а не да казва на другите какво да правят“.

На 23 юни германското правителство повиши степента на готовност за реагиране на ситуацията с ограничените доставки на газ до втора от общо три, което би трябвало да позволи на съоръженията за съхранение на газ да бъдат запълнени за зимата въпреки намалените доставки от Русия. Втората степен означава, че правителството има право да препоръчва на компаниите да пестят газ. Третата степен, за която все още не се говори, се прилага, ако самият пазар вече не е в състояние да доставя газ. В този случай ролята на дистрибутор се поема от германския регулатор - Федералната мрежова агенция, която решава кой да получава приоритетно своя газ, пише БГНЕС.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама