Двама министри на Джонсън ще се борят за поста му

10:50, 21 юли 22 / Свят 25 2255 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Във Великобритания последното гласуване сред депутатите на Консервативната партия определи двамата финалисти в надпреварата за нов лидер на торите и респективно премиер на страната. Това са бившият финансов министър Риши Сунак и министърът на външните работи Лиз Тръс, които от утре започват кампания преди заключителното гласуване на членовете на Консервативната партия.

Големите кавички: „Аста ла виста, бейби!“

Министърът на търговията Пени Мордант, която във всички предишни четири гласувания винаги бе на второ място, бе изпреварена буквално в последния момент от Лиз Тръс, след като повече от поддръжниците на вече отпадналите кандидати решиха да подкрепят външния министър. Тръс получи 8 гласа повече от Мордант и сега ще води битка със Сунак, който определено се радва на най-голяма подкрепа сред депутатите.

„Благодаря за невероятния мандат“: Борис Джонсън подаде оставка

Нещата в заключителния вот обаче са различни, защото победителят ще бъде излъчен от гласовете на членовете на партията на торите, а според последните анкети сред тях Тръс е доста по-популярна от Сунак. Ето защо сега кампанията през следващите 6 седмици е от голямо значение за обработването на мнението на членската маса.

Сунак и Тръс направиха изявления след обявяването на резултатите, с които на практика започна кампанията им. Сунак заяви, че ще търси решение на проблемите „честно и почтено“. Бившият финансов министър смята, че той има по-големи шансове да победи лидера на лейбъристите Киър Стармър на следващите общи избори през 2024 година. Тръс от своя страна каза, че е готова за поста от деня, в който е подала кандидатурата си и че иска ниски данъци, да помогне на изпитващите затруднения семейства и да разгърне целия потенциал и талант на страната, пише БНР.

Бисерите на Борис Джонсън

В понеделник, 25 юли, е първият телевизионен дебат на двамата претенденти по Би Би Си. На 4 август ще има нов дебат по Ай Ти Ви.

Кампанията приключва на 2 септември и след пощенски вот на 5 септември ще научим името на новия лидер на торите и премиер на страната.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама