Фалитът на „Александровска“ е предотвратен

11:40, 21 юли 22 25 1934 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Финансовото състояние на „Александровска“ болница вече е стабилизирано, макар и че не всички кризи са решени. Това заяви пред БНТ изпълнителният директор на болницата д-р Атанас Атанасов. Той увери, че фалитът, който застрашаваше лечебното заведение, е предотвратен.

Вчера е взето решение от страна на правителството за отпускане на заем, с който да бъдат погасени просрочените задължения на болницата. Според направените разчети оттук нататък болничното заведение може да функционира устойчиво като може и да излезе на печалба.

Втора проверка в „Александровска“ отива в прокуратурата

„Вчерашното решение предвижда отпускането на заем от Министерство на здравеопазването в размер на 35 млн. при 10-годишен срок на погасяване с двугодишен гратисен период за главницата“, съобщи д-р Атанасов.

Той допълни, че има оферта от Българската банка за развитие и за още един кредит от 5 млн. лв. С парите от заемите ще бъде изцяло погасен дългът към над 180 доставчици.

Директор на „Александровска“ е изпълнявал едновременно пет длъжности

Припомняме, че през юни миналата година Министерството на здравеопазването откри нарушения в управлението на „Александровска“ болница, които бяха предадени на компетентните органи. Констатациите бяха вследствие на проверка, началото на която бе обявена от тогавашния здравен министър Стойчо Кацаров и началникът на очната клиника към онзи момент доц. Александър Оскар.

Оскар твърди, че е подавал сигнал за непрозрачно изразходване на около 30 млн. лв. и до бившия министър на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, който, преди да бъде начело на здравното ведомство, бе директор на „Александровска“ болница от 2013 г.

По-късно от „Национална полиция“ направиха проверка, която показа, че „Александровска“ е закъсняла с почти половин година да сключи договор с изпълнител на обществена поръчка за ремонт на една от клиниките.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама