ЕС прие седми пакет санкции срещу Русия

13:42, 21 юли 22 / Свят 25 2485 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Европейският съюз договори новия седми пакет от санкции срещу Русия. Основна мишена на поредните наказателни мерки заради войната в Украйна е руското злато, чийто внос се забранява. Замразяват се и активите на най-голямата руска банка „Сбербанк“.

„Основната цел е да се присъединим към партньорите от Г-7, като подсилим прилагането на санкциите и затворим вратичките, където е необходимо“, обяви в Twitter чешкото правителство, предаде БНР.

Вдига се блокадата на активи на руски банки, свързани с търговията с торове и храни. Така се изпълнява условието на Русия да вдигне блокадата за износ на украинско зърно през Черно море и Кремъл вече няма причина да обвинява Европа, че причинява продоволствена криза.

Санкциите, които влизат в сила от днес включват и разширяване на „черния списък“ с повече от 50 физически и юридически лица, отговорни за войната, „включително политици, военни лидери, олигарси, пропагандисти“, посочиха от чешкото ротационно председателство на Европейския съюз.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама