ДБ готови да подкрепят БСП: Кризите били по-силни от различията

16:05, 21 юли 22 / Политика 25 2190 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Допускам, че първият ни разговор ще бъде по-лесен, защото сме съавтори на програмата, която сме поставили за обсъждане като първи кръг от преговори за съставяне на правителство. С тези думи лидерът на БСП Корнелия Нинова започна преговорите с представителите на „Демократична България“ за съставяне на кабинет с третия мандат.

Пред вас декларираме сериозната си готовност да опитаме да съставим редовен кабинет и парламент, който да работи“, заяви Нинова, след което запозна Христо Иванов, Атанас Атанасов и Владислав Панев от ДБ с резултатите от първите проведени преговори с „Продължаваме промяната и „Има такъв народ.

Тъй като ИТН не са съавтори на програмата, която заедно с вас изработихме, ние им дадохме възможност да дадат своите предложения. Удовлетворително е, че те одобряват програмата, внесоха своите промени, с които ще ви запознаем в процеса на работа, посочи лидерът на левицата.

ДБ доволни, че мандатът е колективен

От „Демократична България“ пък обявиха, че са доволни, за това, че третият мандат е колективен. За нас е важно и бих искал да изкажа нашето удовлетворение от важния подход да разглеждаме третия мандат като колективен мандат. Радваме се, че стъпваме на програмата, която изработихме заедно в рамките на опита за първия мандат. По-скоро ще се включим активно в процеса, когато надявам се вече има излъчена кандидатура за премиер от страна на „Продължаваме промяната“, подчерта Христо Иванов.

Десните искали да възпрат връщането на Борисов

Предизвикателствата и кризите, пред които е изправена България, са много по-силни от различията, които имаме. Затова сме и на тази маса. Подхождаме конструктивно и отговорно за това да бъде създадено управление, защото рискът България да остане в зимните месеци без парламент е голям. Този риск дава възможност за политическа дестабилизация, която обслужва плана на Борисов за реставрация и ние няма да допуснем това“, категоричен бе Атанас Атанасов, цитиран от bTV.

Постигането на баланс между ПП и ИТН

След срещата Христо Иванов обяви пред журналистите, че ключовият въпрос е постигането на баланс между „Продължаваме промяната“ и „Има такъв народ“. Според него третият мандат е технически, „това е мандат на посредника, а не на политическата формация, която формира свое правителство“. От ДБ също са на мнение, че е редно номинацията за премиер да дойде от ПП. „Работили сме за вариант Асен Василев като премиер - това за нас не повдига въпроси. Ако това се окаже реалистичен вариант, това не е тема за нас“, заяви Иванов.

„Тези, които си мислят, че политическата криза ще бъде решена през избори, може би си дават сметка, че ще я задълбочат“, добави Атанас Атанасов.

Без краен срок: БСП имали нужда от повече време за преговори

Междувременно Корнелия Нинова обяви, че социалистите имат нужда от повече време за преговори. Попитана от журналисти какъв краен срок си поставя БСП, Нинова отговори: Засега не поставяме такъв. Разбирате сами и без аз да произнасям на глас, че се намираме в доста сложна ситуация на преговори, че ни е много трудна задачата. Не се оплакваме, разбира се, поели сме тази отговорност, ще си извървим до край пътя, но не изисквайте от нас да си поставяме краен срок“, подчерта тя. 

Нинова все пак подчерта, че амбицията на левицата е да се затвори темата за програмата в края на тази седмица. Лидерът на БСП изрази готовност, че следващата седмица ще се проведат втория кръг от разговори, които ще бъдат фокусирани върху структурната и състава на Министерски съвет.

Тя отново декларира от името на всички, с които досега е преговаряла, че името на министър-председателя трябва да бъде подадено от Продължаваме промяната. „Имена не сме обсъждали“, изтъкна Корнелия Нинова.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама