Затягат COVID мерките в още 8 области у нас

08:18, 22 юли 22 25 2681 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

19 области в страната попадат в Етап 1 според Националния оперативен план за справяне с пандемията от COVID-19. В тези населени места се наблюдава нарастване на интензивността в разпространението на COVID-19 и увеличаване на заетостта на болничните легла от пациенти със SARS-CoV-2. Съгласно Националния оперативен план за справяне с пандемията от COVID-19 със заповед на директора на съответната регионална здравна инспекция се въвеждат временни противоепидемични мерки на територията на конкретната област, съобщиха от здравното министерство.

Временни противоепидемични мерки вече действат на територията на областите София град, Бургас, Софийска област, Добрич, Ямбол, Габрово, Варна, Враца, Сливен и Силистра. Новите 8 области, в които се въвеждат временни мерки от днес са Пловдив, Благоевград, Кюстендил, Монтана, Перник, Разград, Стара Загора и Хасково.

Въведени следните противоепидемични мерки са:

- носене на защитна маска за лице в лечебни и здравни заведения, обекти за предоставяне на социални услуги и др.;
- спазване на физическа дистанция от минимум 1,5 м в места със струпване на хора;
- хигиена на ръцете и дезинфекция на повърхности, редовно проветряване;
- работа от разстояние при възможност;
- провеждане на засилен сутрешен филтър в детски заведения за недопускане на деца с клинични симптоми за COVID-19, както и за други остри заразни болести;
 - провеждане на ежедневен филтър в специализираните институции за предоставяне на социални услуги и в социалните услуги от резидентен тип за деца и възрастни за наличие на потребители и персонал с клинични симптоми за COVID-19 и отстраняване на персонала от работа до установяване на диагнозата и клинично оздравяване.

В Пловдив маските стават задължителни и в градския транспорт.

От утре противоепидемични мерки ще бъдат въведени и на територията на област Ловеч.

Всяка четвърта проба за коронавирус е положителна

През последните 24 часа са регистрирани 1640 нови случая на коронавирус при 6 768 направени теста, сочат данните от портала. Това означава, че 24.23% от взетите проби са дали положителен резултат. 

62.13% от новозаразените за денонощието не са ваксинирани. Най-много нови случаи има в София - 440, следват Варна със 188 и Пловдив със 155. Няма области без нито един нов случай.

Броят на активните случаи расте и вече е 16 399. Ръст има в броя на настанените в болница - 856, от които 41 са в интензивни отделения. Близо 76% от новопостъпилите в болница не са имунизирани.

Излекуваните през последното денонощие са 661 души.

През последното денонощие са починали шест души с Covid-19, като 66.67% от тях не са били ваксинирани срещу вируса. Така броят на загубилите битката става 37 319.

До момента у нас са поставени общо 4 453 972 дози на ваксините срещу COVID-19. През последното денонощие са извършени 3 781 имунизации. Лицата със завършена имунизация са 2 063 625 души. 806 278 души вече са си поставили бустерна доза. С втори бустер са 27 116.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама