Фандъкова: Заплахите за „Топлофикация София“ показват, че няма достатъчно газ

14:53, 22 юли 22 25 2497 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Заявеното от председателя на КЕВР съгласие „Булгаргаз“ да спре подаването на синьо гориво към „Топлофикация София“, е откровено признание, че в държавата не са подсигурени достатъчни количества газ. Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова на пресконференция във връзка със ситуацията с дружеството.

„Вчера председателят на КЕВР каза, че е съгласен „Булгаргаз“ да спре да подава природен газ към „Топлофикация София“, ако количествата се насочват към хранилището в Чирен. Подобно поведение е недопустимо. Не може да се каже, че спират топлоподаването към софиянци, за да отидат доставките в Чирен. Това е откровено признание, че няма количества газ и понеже няма, се взима от най-голямата топлофикация, която потребява една трета от консумираните количества газ в България, за да осигурява топлоподаването на над 1,5 млн. души. Да спреш газа на София, за да вземеш нейните количества, е признание за абсолютен провал и безотговорност“, заяви Фандъкова.

„Булгаргаз“ заплаши да спре газа за столичното парно от 1 септември

Тя изтъкна, че е вярно, че „Топлофикация София“  дължи на „Булгаргаз“ около 328 млн. лева, но също така е факт, че „Топлофикация София“ има недовзет приход от държавата в размер на 332 млн. лева и това е причината дружеството да не изплаща задължението си.

По думите на Фандъкова държавата има правомощия да насочи недовзетия приход на „Топлофикация София“ директно към „Булгаргаз“ или към Български енергиен холдинг и по този начин да се реши проблемът.

Заплахи за спирането на природния газ за София не мога да приема и е ясно и че софиянци няма да приемат това. Ясно е, че трябва да се търсят решения на проблемите в тази насока. Смятам, че е недопустимо по този начин да се плашат хората и така да се коментират тези въпроси. Ако спре подаването на газ, то ще е заради липсата на газ. Никаква друга причина не може да има за това“, каза Фандъкова, цитирана от БНТ. Кметът на София призова за разговор между институциите на най-високо ниво.

Вчера „Булгаргаз“ предупреди столичната „Топлофикация“, че дружеството дължи 328 милиона лева и ако те не бъдат изплатени до 20 август, „Булгаргаз“ ще спре доставките на природен газ за „Топлофикация София“. Заради високата задлъжнялост от КЕВР започват проверка на топлофикационното дружество.

За последните месеци в „Топлофикация София“ са направени 12 проверки, 5 от които от КЕВР, така че едва ли сегашната проверка ще установи нещо различно от установеното досега“, коментира Фандъкова.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 15:53, 22 юли 22

Боже, тази е такава простакеса, съсипа София, и трябваше отдавна да е в затвора, заради всичките далавери, ограбвания, ремонти на ремонтите на ремонтите. Ходи с вожда си при Путин, и искайте отклонение от турски поток за стеаната, който България му построи! Многи нагла и проста учителка по руски, която няма никакви качества за кметица.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама