Таен запис показа накъде вървят преговорите за кабинет

17:39, 22 юли 22 / Политика 25 2685 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Таен запис от заседание на парламентарната група на „Демократична България“, проведено в сградата на НС, показва как се развиват преговорите за съставяне на правителството. Депутатите от ДБ се събрали след заседание на парламентарна комисия за Gemcorp, която се провали, микрофоните не били изключени и записът продължил на партийната сбирка. За излъчването на заседанието се разбра от Fabeook статуси на депутати от ГЕРБ. ДБ потвърдиха, че този запис е автентичен

На сбирката Христо Иванов изразява недоволството си от факта, че лидерът на БСП Корнелия Нинова не желае да предложи нова управленска формула, защото била доволна от досегашните си позиции. Тя можела, но не пожелала да поиска други преговарящи от ИТН, ясна декларация, че досегашните министри на ИТН няма да бъдат предложени и дори можела да настоява ИТН да не участва с министри в новия кабинет.

Според Христо Иванов, другата седмица преговорите може да стигнат до „късо съединение“ и вероятно се отива към избори на 16 октомври. ДБ ще продължават да говорят публично опорните си точки - че това е технически мандат, че те само слушат и ще имат позиция когато стане ясен кой ще е предложен за премиер. ДБ настоявали бъдещият министър-председател да има по-голяма възможност за избор на екип, а не да се трудоустрояват посочени по партийна линия. Нинова обаче не искала, пише „Сега“.

Днес стана ясно, че БСП вероятно ще задържи третия мандат до 15 август, за да продължи работата на парламента, както и да има възможност да бъде избран нов председател на КЕВР.

БСП може да задържи третия мандат до средата на август

От ГЕРБ искат Радев незабавно да насрочни избори

Ако в понеделник мандатът не бъде върнат от Корнелия Нинова изпълнен, президентът Румен Радев трябва незабавно да насрочи избори. Това заяви на брифинг председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова.

Според Атанасова и ГЕРБ информацията, станала ясна от записа, е грубо погазване на конституцията и правата на президента, който трябва да обяви датата за вота.

Атанасова заяви, че партиите в четворната коалиция, която след излизането на ИТН, е станала тройна, лъжат българите още от деня, в който са взели третия мандат, че ще съставят правителство. „От записа научаваме, че те участват в разговорите само с информационна цел и ще поддържат словесна еквилибристика“, добави Атанасова, цитирана от БГНЕС.

Атанасов: ПГ на ГЕРБ действа като диверсионна група

През последните дни парламентарната група на ГЕРБ действа като някаква диверсионна група, откъде се снабдиха с този запис, как ни записаха и сега да излизат да коментират. Изумен съм как се случи това нещо. Това каза пред bTV съпредседателят на „Демократична България“ Атанас Атанасов.

Направихме заседание на парламентарната група, за да обсъдим това, което се е случило през седмицата, да запознаем колегите с всичко, което касае преговорния процес, да обсъдим рисковете пред създаването на мнозинство и правителство“, каза Атанасов.

Той допълни, че това, което са обсъждали, е била информация от срещата им вчера, от разговорите с другите депутати и как ще се развие процесът.

Защото „стафът“ на парламента в голяма част е този, който беше назначен по времето на ГЕРБ. Досега такъв случай не е имало, някой да бъде записан по този начин“, каза още Атанасов.

Ние от ДБ се отнасяме сериозно към този процес, държавнически, а не тяснопартийно, защото предизвикателствата, кризите, в които се намира България, са много по-големи от различията, които имаме. Защото на България в следващите месеци X трябва парламент“, отбелязва още Атанас Атанасов.

По думите му първият етап от преговорите завършва днес: „А именно по програмата – тя беше изработена между ПП, ДБ и БСП. Там сме разписали за 6-месечен срок какви действия трябва да бъдат извършени. Тя беше предоставени и на ИТН. Те са направили своите предложения и в понеделник трябва да имаме консолидирана програма“, обясни Атанас Атанасов.

След това предстои обсъждане на структури и персонален състав на правителството, добави той.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 18:34, 22 юли 22

Миризливата слива Десислава Атанасова - ауу каква Мата Хари се извъди!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама