Русия удари пристанището в Одеса

14:28, 23 юли 22 25 3219 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Руски ракети са поразили инфраструктура в пристанището на Одеса, съобщиха световните агенции, като се позоваха на украински представители. Това се случва ден след подписването в Истанбул на споразумение, което ще позволи подновяването на износа на украинско зърно през украинските пристанища на Черно море.

Украйна губи до 30 военни на ден

Врагът атакува търговското пристанище на Одеса с крилати ракети „Калибър. Две ракети бяха свалени от украинската противовъздушна отбрана, а две поразиха инфраструктура на пристанището, се казва в съобщение в Тelegram на Южното оперативно командване на украинските сили.

Подобно съобщение публикува в социалните мрежи и говорителят на областната администрация на Одеска област Сергий Братчук, допълва „Франс прес“, цитирана от БТА.

Документите за износа на зърно бяха подписани поотделно между Турция и представителите на Русия и Украйна, с участието на генералния секретар на ООН Антонио Гутереш. Едно от условията на Украйна беше да се гарантира безопасността на черноморските пристанища и корабите, с които ще се изнася стоката. Одеса беше една от точките, през които трябваше да се организира свободния износ на украинско зърно, наред с Черноморск и Южне. В пристанището е имало зърно. Доставката му се очаквали през следващите два дни, съобщиха от украинското министерство на аграрната политика, цитирани от УНИАН. 

„Няма да кажем какво е количеството, защото Министерството на инфраструктурата се занимава с натоварването, така че то зависи от тях. Очаквахме първите пратки утре или вдругиден, заявиха от министерството.

Посланикът на САЩ в Украйна Бриджит Бринк окачестви удара като недопустим. „Кремъл продължава да използва храната като оръжие“, написа тя в Туитър.

До момента няма информация за броя на пострадалите хора при атаката.

Русия засега не е коментирала удара, въпреки че министерството на отбраната даде традиционния си брифинг за ситуацията в Украйна точно след удара.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама