Москва призна, че е обстрелвала пристанището на Одеса

14:35, 24 юли 22 25 2651 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Говорителката на руската дипломация заяви днес, че при руския ракетен удар вчера по пристанището на Одеса, което е ключово за износа на украинско зърно, е била унищожена военна инфраструктура, предаде „Франс прес“.

Русия удари пристанището в Одеса

Ракетите „Калибър“ унищожиха с високоточен удар военна инфраструктура в пристанището на Одеса“, написа Мария Захарова в профила си в Тelegram в отговор на изявлението на украинския президент Володимир Зеленски, че ударите са унищожили възможността за диалог или споразумение с Москва. Каквото Русия обещае, винаги намира начин да не изпълни, заяви украинският президент.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън също осъди руските ракетни удари, като заяви, че те „поставят под сериозно съмнение“ поетите от Москва ангажименти и „подкопават работата на ООН, Турция и Украйна да изпратят жизненоважни хранителни продукти към световните пазари“.

Украйна обвини руския президент Владимир Путин, че атакувайки вчера Одеса, все едно се е „изплюл в лицето на ООН и Турция, с чието посредничество бе подписано споразумението за подновяване на блокирания от войната износ на зърно от украинските пристанища, и е поставил под съмнение възможността за спазването му.

Турският министър на отбраната Хулуси Акар обаче заяви вчера, че руски представители са отрекли пред турската страна да имат общо с атаката.

Според говорител на украинските военновъздушни сили две ракети са ударили територията на пристанището на Одеса, а две са били свалени от украинската противовъздушна отбрана. Украйна вчера съобщи също, че при удара е пострадала помпена станция, а складовете със зърно не са били засегнати.

При вчерашния ракетен удар по пристанището на Одеса бяха поразени военен кораб на Украйна и противокорабни ракети „Харпун“, заяви днес руското министерство на отбраната, предаде „Франс прес“. „С прецизни ракети с голям обсег, изстреляни от морето, бяха унищожени военен кораб на Украйна и противокорабни ракети „Харпун“, доставени на киевския режим от Съединените щати“, заяви министерството, цитирано от „Мediapool“.

При удара също така „бе изваден от строя завод на украинската армия за ремонт и реновиране на кораби“, се казва още в изявление на руското ведомство в Тelegram.

Украйна готви контраатака в Херсонска област

Украинските сили постепенно навлизат в източната Херсонска област, която беше превзета от Русия в началото на войната. Това обяви украинският президент Володимир Зеленски във видеообръщение тази вечер, цитирано от „Ройтерс“ и БТА.

„Окупаторите се опитваха да установят база там... но помогна ли им това? Украинските въоръжени сили настъпват в региона стъпка по стъпка", подчерта той.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама