Азербайджан щял да ни доставя още до 1 млрд. куб. м газ годишно

20:11, 24 юли 22 / Политика 25 2241 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев е уверил премиера в оставка Кирил Петков, че страната му може да доставя на България допълнителни количества от до 1 млрд. куб. м газ годишно, което е удвояване на количествата по сегашния договор. Това съобщи премиерът в ефира на Нова телевизия.

Той посети Азербайджан тази седмица, придружаван от министъра на енергетиката в оставка Александър Николов.

Според обясненията на Петков проблем са не доставките, а инфраструктурата, по която те ще дойдат и това ще е задачата, за която ще се търси решение. Премиерът обаче не навлезе в подробности и не стана ясно дали са уточнявани цени, по които ще се случват наддоговорените доставки.

За момента за алтернативните на Русия доставки се разчита на газовата връзка Гърция - България, която беше довършена този месец, но продължават административните процедури преди пускането ѝ в експлоатация. Нейният капацитет е 3 млрд. куб. м годишно, колкото е и вътрешното потребление на България.

Премиерът прекрати меморандума с Gemcorp

Договорът с „Gemcorp“ е прекратен по взаимно съгласие

В отговор на въпрос премиерът каза, че меморандумът за разбирателство, подписан между Министерството на енергетиката и инвестиционния фонд „Gemcorp“, е прекратен по взаимно желание на страните. Той повтори, че меморандумът е съдържал само намерения за потенциални инвестиции, а не конкретни договорки. След като се оказала в центъра на политически скандал, самата „Gemcorp“ предпочела да се оттегли. „Докладът на ДАНС за компанията потвърдил, че в нея е имало и руски акционери, които се оттеглили преди 4 г., тоест доста преди войната“, каза Петков, цитиран от „Дневник“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама