Гърция отваря наново вече затворените си въглищни централи

14:31, 25 юли 22 / Свят 25 2914 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Гърция удвоява производството на електроенергия от лигнитни въглища. Хранилището за втечнен газ на остров Ревитуса пък осигурява доставки за България, съгласно споразумение между Атина и София, предаде БНР. 

Брюксел иска да намалим веднага потреблението на газ с 15%

По решение на гръцкото правителство се възстановява работата на седемте лигнитни централи, които бяха затворени от Националния енергиен и климатичен план. Временно е замразена програмата за раздяла с лигнитните въглища, съобщават от енергийното министерство.

Атина се връща към електроенергия от лигнитни въглища, за да осигури енергийни доставки в случай, че бъде прекратено подаването на руски газ. 40% от нуждите на страната са зависими от руския газ. Енергетици коментират пред медиите, че възстановяване на затворените мини за лигнитни въглища изисква време поне няколко месеца.

На остров Ревитуса също така се поддържа високо ниво на доставки на втечнен газ. Текат и доставките на азерски газ по Трансадриатическия газопровод, но Гърция все още не може да замени напълно руския газ.

Министърът на енергетиката Костас Скрекас съобщи днес, че за август месец правителството поема 90% от увеличението върху цената на тока за битово потребление.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама