Пътните фирми плашат, че ще спрат поддръжката на пътищата от 1 октомври

12:58, 26 юли 22 25 2006 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

След първи октомври няма да има поддръжка на пътищата. Това обяви председателят на Браншова камара „Пътища“ Стефан Чайков. Причината е, че на компаниите не е платено и с тях не са сключени нужните договори. Става въпрос за неразплатени 720 млн. лв. за вече извършени дейности.

„Неразплащането на дължимитге суми от страна на АПИ е само един от проблемите, заради които излизаме на протест. И до този момент никой не осъзнава в НС, че ако решението от 20 април не бъде променено и то в спешен порядък, докато този НС съществува, на 30 септември допълнителните споразумения,които се подписаха изпичат. И тъй като няма ново решение на НС, нито служебното правителство, нито ръководството на АПИ, нито фирмите имат законово основание да подпишат последващо удължаване. Нови поръчки няма, нови изъплнители няма да има. Това означава, че на 1 октомври няма да има дори кой да отиде да отстрани щетите от едно ПТП. Да не говорим, че се поставя под заплаха зимното поддържане“, заяви Чайков в ефира на БНТ. 

Започват пътни блокади

Пътните строители започват от утре безсрочна стачка заради неизплатените средства. Протести ще има всеки ден пред Народното събрание и около 20 ключови пътни отсечки в цялата страна. Ще има и блокади на пътища.

За Чайков единственото решение на проблема е Народното събрание да възложи на Министерския съвет решаването на проблема, така че ако то бъде разпуснато по него да може да се работи.

Утре браншовата камара готви протести в цялата страна, които ще обхванат над 20 точки.  Според Чайков засегнати са повече от 80 фирми.

Има натиск да се разпише един празен чек

Депутатът от „Продължаваме промяната“ Настимир Ананиев коментира, че проблемът с основанията за плащанията не е решен и докато това е така няма как сумите да се преведат.

„Когато говорим за публични средства не може лековато да платим едни милиарди на пътните фирми. Има натиск да се разпише един празен чек“, поясни той отново в ефира на БНТ.

Ананиев припомни, че междуведомствената комисия, която е проверила общо 906 задания е открила нарушения в 79% от тях.

„Ще предложа на комисията по регионално развитие да се приеме решение, че на коректния бизнес ще се плати. За останалите ще искам да се прави обстойна проверка, защото до момента тя е по документи. Има готовност тази седмица да разгледаме въпроса“, каза още Ананиев.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама