„Газпром“ намалява още доставките за Европа

15:09, 26 юли 22 / Свят 25 2416 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

От сряда „Газпром“ намалява наполовина количеството газ, което изпомпва през газопровода „Северен поток“. Така по тръбите под Балтийско море ще текат едва 20% от договорените между Германия и „Газпром“ количества. Като причина руската компания посочва ремонт на още една турбина.

Втора турбина, освен върнатата миналата седмица от Канада, трябва да бъде ремонтирана, твърди „Газпром“. Министерството на икономиката в Берлин заяви, че няма технически причини за намаляването на доставките. Германия обвини Москва, че използва енергията като „оръжие“.


По-рано „Газпром“ обяви, че все още има проблеми с ремонтираната в Канада турбина за газопровода „Северен поток“.

В социалната мрежа „Телеграм“ руската държавна компания написа, че монтирането на турбината крие риск: „Прегледахме придружаващите ремонта документи и установихме, че не само не са отстранени техническите проблеми, а са се появили нови“, твърди „Газпром“.

Компанията допълва, че изваждането на турбината от санкционния списък на Канада, за да бъде доставена след ремонта, също би следвало да бъде документирано, но не е направено: „Това също представлява проблем“, пише още „Газпром“.

Освен това оставали отворени въпросите за санкциите на ЕС и Великобритания срещу Русия, които са от значение за доставката на турбината, а в бъдеще - и на други ремонтирани агрегати за газопровода „Северен поток“.



В същото време германският мрежов оператор обяви, че планираното заместване на газа от въглищните централи не смогва. Пълното спиране на вноса или рязкото намаляване на изпомпваните количества могат да имат катастрофален ефект за индустрията в Германия, която е силно зависима от руския газ и сега е заплашена от свиване на производството. А домакинствата ще бъдат принудени да намалят отоплението, предаде БНР.

Брюксел иска да намалим веднага потреблението на газ с 15%

На фона на действията на „Газпром“ днес държавите от Европейския съюз подписаха споразумение за доброволно намаляване на потреблението на природен газ с 15%. Целта на мярката е да се направят икономии още преди зимата, за да са готови държавите-членки за пълно спиране на подаването на доставките от Русия. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама