БДЖ излиза на печалба за първи път от 10 години

17:05, 26 юли 22 25 2447 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

За първите 6 месеца на годината счетоводната печалба на цялата група „Холдинг БДЖ“ ЕАД е в размер на 13.256 млн. лева. За първи път от 10 години, групата, която включва „БДЖ-Пътнически превози“ ЕООД, „БДЖ-Товарни превози“ ЕООД и „Холдинг БДЖ“ ЕАД излиза на печалба. Това се похвалиха от Министерството на транспорта и уточниха, че самостоятелно за „БДЖ-Товарни превози“ в края на юни е реализирана счетоводна печалба от 6.904 млн. лева. След отчитане на ефекта от намалените инфраструктурни такси за дружеството, оперативната печалба от присъщата му дейност е  2 201 000 лева. „БДЖ - Товарни превози“ са били на загуба за целия 10-годишен период от 2012 г. до сега.

За второ поредно тримесечие националният железопътен превозвач отчита увеличение на своите приходи. По-високите приходи се дължат на повече изпълнени заявки за превоз на товари, както и на новите тарифи на компанията, актуализирани спрямо пазарните условия още в началото на годината.

„БДЖ-Пътнически превози“ ЕООД отчита 34% увеличение на приходите от продадени карти и билети, спрямо същия период на миналата година. Паралелно с това, от януари, дружествата за пътнически и товарни превози са предприели мерки за оптимизация на разходите.

Преди две седмици министърът на транспорта в оставка Николай Събев подписа решение за преобразуване чрез вливане на „БДЖ-Пътнически превози“ и на „БДЖ-Товарни превози“ в „Холдинг БДЖ“, припомня „Сега“. Сливането бе обявено още през февруари.

„Целта на тази реформа е да се подобрят планирането, управлението и контролът на движението на пътническите и товарните влакове. След сливането на трите дружества администрацията ще бъде съкратена, разходите ще бъдат намалени, а транспортната услуга ще бъде подобрена, посочват още от транспортното министерство. Стъпките за оздравяване на БДЖ заедно с новите влакове, които ще закупим по Плана за възстановяване и устойчивост, ще върнат на българите удобството в железопътния транспорт“, обясни тогава министър Събев.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама