БСП ще опита да реализира третия мандат

19:21, 26 юли 22 / Политика 25 2490 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

БСП ще опита да реализира третия мандат, няма да го върне на президента неизпълнен. Това реши Националният съвет на партията с 96 гласа „за“, 15 – „против“ и двама въздържали се,предаде БГНЕС.

Левицата вече внесе в парламента проект за решение за приемане на Законодателна програма на Народното събрание за периода юли-декември 2022. Тя ще бъде разглеждана в зала като първа точка в четвъртък, става ясно от програмата за работата на Народното събрание.

„Ако програмата събере необходимото мнозинство от 121 души, внасяме на следващия ден кандидат за премиер. Ако не събере необходимия брой депутати, връщаме мандата“, обяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Тя обяви, че ако програмата получи подкрепа, за премиер ще бъде предложен Асен Василев. Има на министри не са обсъждани, категорична е Нинова.

Какво включва документът?

От внесения в парламента документ се вижда, че социалистите предлагат до 31 юли да бъде избран нов председател на Народното събрание, а до 15 август Бойко Рашков да бъде избран за шеф на антикорупционната комисия. Предвидено е разделянето на комисията и промените в антикорупционния закон да бъдат извършени до 23 септември.

Отбелязано е, че държавният бюджет за 2023 г. трябва да бъде приет до 31 ноември. Нов председател на Комисията за енергийно и водно регулиране пък трябва да бъде избран до 15 август.

Голяма част от предложенията вече бяха включени в програмата за неслучилия се кабинет Василев, но към нея са добавени и някои предложения на „Има такъв народ“ като законът за личната помощ, пише „Дневник“.

Проектът за решение за приемане на Законодателна програма на Народното събрание за периода юли-декември 2022, включва 79 законопроекта. Документът може да видите тук.

БСП с два варианта за третия мандат

 

Ако социалистите върнат мандата още тази седмица, най-ранната възможна дата за предсрочните парламентарни избори би била 2 октомври

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама