Държавата е лишена от пътно поддържане в следващите 7 месеца

10:00, 27 юли 22 / Политика 25 1897 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Държавата е лишена от пътно поддържане в следващите 6 до 7 месеца. Това каза на брифинг в Министерския съвет зам.-министърът на финансите Андрей Цеков. По думите му липсата на пътно поддържане през зимата ще застраши здравето на хората.

Пътните строители блокират София и страната

Държавната политика в областта на пътната инфраструктура в последните повече от 10 години е заложник на една институционализирана и поддържана от АПИ порочна система, при която дейностите по изграждане, основен ремонт, реконструкция, текущи ремонти и поддържане на републикански пътища се възлагат непрозрачно, неконкурентно и неикономично“, каза още Цеков, цитиран от bTV.

Вчера стана ясно, че Агенция Пътна инфраструктура“ едностранно прекратява всички нови обществени поръчки за текущ ремонт и поддръжка на републиканската пътна мрежа.

Той даде примери относно тази порочна система. На първо място това са инхаус възлагания, в резултат на които в последните години са възложени дейности и впоследствие превъзложени без наличието на свободна конкуренция на стойност над 3,6 млрд. лв. „Примерите са ясни – АМ „Хемус“ 2,7 млрд. лв., пътят Видин – Благоевград 900 млн. лв.“, каза Цеков.

Друг елемент на тази порочна система са рамковите споразумения за текущ ремонт и поддържка на републиканската пътна мрежа, каза още зам.-финансовият министър. Андрей Цеков обясни, че в периода 2019 г. до началото на 2021 г. са сключени 34 договора за текущ ремонт и поддръжка на републиканските пътища на обща стойност 757 млн. лв. Въз основаната на тези договори чрез текущи месечни допълнителни задания са възложени дейности за 3,4 млрд. лв.

„Първият проблем тук е многократното надвишаване на договорената стойност, което е в разрез на трайната практика на съда на ЕС“, обясни зам.-министърът.

Пътната поддръжка следва да продължи да се изпълнява по настоящите договори, които страдат от редица пороци. Те представляват единствената възможност да се осигури зимно и текущо поддържане, заяви Цеков.

По думите му, действията и бездействията на Агенция „Пътна инфраструктура” на практика изчегъртват всеки един опит за оздравяване на държавната политика в областта на пътищата. Той заяви, че заради констатираните нарушения следва да се търси административна и наказателна отговорност на отговорните лица.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 12:43, 27 юли 22

.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама