Петков пред „Таймс“: Ние сме следващите в списъка на Кремъл

12:35, 27 юли 22 / Политика 25 2871 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

„Ние сме следващите в списъка на Кремъл“ - с това заглавие изведено от думи на премиера в оставка Кирил Петков, британският вестник „Таймс“ разказва за политическата ситуация в България.

Пред британския журналист Том Кингтън, Петков заявява: „Ние ограничихме корупцията локално, но открихме, че имаме по-голям враг: руското проникване. Не разбрахме, че корупцията и руското влияние са едно и също нещо. Корупцията е най-добрият външнополитически инструмент на Москва на Балканите“, предаде bTV.

Големите кавички: „Петков забрави да обвини Батман и Жената-котка“

Кирил Петков дава пример с договорите на „Булгаргаз“ за доставка на природен газ в страната, като коментира, че предходните правителства би трябвало „или да са изключително глупави, или да са корумпирани“, щом като са отказвали да купуват три пъти по-евтиното гориво от Азербайджан за сметка на „Газпром“.

Петков прави препратка и към джипа, който беше открит от МВР в личния имот на PR-а на ГЕРБ Севделина Арнаудова и нейния съпруг (част от ръководството на „Булгартрансгаз"), който всъщност е предоставен на държавната компания от името на „Аркад" - строителя на „Турски поток", описан в статията на Times като „руска строителна компания“. Формално „Аркад“ се води италианско-саудитски консорциум, но двете дружества в него работеха с руска компания като подизпълнител на българския участък, пише „Булевард България“.

За първи път той обяснява и част от мотивите за отстраняването на 70-те руски дипломатически служители от България преди месец. „Аз съм доста сигурен, че част от 70-те души, които изпратихме обратно в Русия, активно са разговаряли с депутати в парламента и са давали на журналисти статии, готови за публикуване. Руският посланик беше заподозряна за това, че играе активна роля, като води политици в Гърция на почивка. Това е абсолютна намеса във вътрешните работи“, казва Кирил Петков пред британската медия.

Напрежението по линия на началото на преговорите за европейско членство на Северна Македония също е посочено като „координирана акция“ от двете страни на границата.

Корупционният скандал с „Капитан Андреево“ също е включен в описанието на причините за кризата в България. Авторът на статията Том Кингтън е разговарял със зам.-министъра на земеделието Иван Христанов, като посочва, че в коридора пред кабинета му са позиционирани охранители, откакто политикът започна да получава заплахи със саморазправа заради прекратения договор с частното дружество за фитосанитарен контрол на границата с Турция.

Христанов твърди, че основната причина за падането на кабинета след оттеглянето на подкрепата на Слави Трифонов е била именно решението на правителството да прекъсне потока на пари („около 1 млрд. евро на година“) през монополиста на „Капитан Андреево“. Граничният пункт е описан от Times като едно от отдавна подозираните места за трафик на нелегални мигранти с товарни камиони в замяна на подкупи за митничарите. Христанов допълва и с коментар, че това е „най-голямата граница за контрабанда на наркотици в света".

Кирил Петков обяснява липсата на резултати в борбата с корупцията с това, че главният прокурор не разследва компрометираните депутати, а мнозинството за смяната му е прекалено голямо.

„Осъзнах, че има 20 ключови личности. Корупцията не е разпространена из цялата система. Всичко се свежда до ключови хора в управлението и около 20 души в частния сектор - дългосрочни играчи. Ако имахме напълно независим прокурор, тази държава щеше да бъде изчистена за една година“, казва Кирил Петков пред Times.

Той смята, че справянето с криминалните олигарси в България е в рамките на възможностите му, въпреки че коментира, че Русия може да е решила да го свали завинаги. Въпреки вота на недоверие в края на юни Петков казва: „Всичко си струваше, дори на цената на правителството ми“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама