И Австрия премахна карантината за заразени без симптоми

12:49, 27 юли 22 25 2387 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

От първи август Австрия премахва карантината за заразените от COVID-19, които са без болестни симптоми. Министърът на здравеопазването Йоханес Раух съобщи за новата мярка след консултации с ръководителите на австрийските провинции.

От идния месец на хората, чиито тестове са с положителен резултат, но не се чувстват болни, ще бъдат налагани ограничения единствено в обществения транспорт. Когато са в контакт с други хора и разстоянието помежду им е под два метра, ще трябва да носят маска тип FFP2. Забранен е достъпът им до болнични заведения и заведения за възрастни и хора с увреждания, до заведения за балнеолечение, за отглеждане на деца, училища и занимални. За работещите в изброените заведения, които са положителни и без болестни симптоми, достъпът не е забранен. Всички трудещи се, които са с положителен тест, е разрешено да ходят на работа, при условия че носят маски FFP2.

Приети са допълнителни съпътстващи мерки, които засягат рисковите групи. За тях се полагат особени грижи на работното място, включващи осигуряване на самостоятелна стая за работа или работа вкъщи. Ако тези изисквания не могат да бъдат изпълнени, работещият има право да бъде освободен от задължението да ходи на работа.

Както обяви министър Раух, решението е обосновано с опита в други държави като Дания, Норвегия, Великобритания, Испания и Швейцария, където карантината вече е премахната.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама