Заради „умопомрачаващи“ нарушения: Затварят ТЕЦ „Брикел“

18:47, 28 юли 22 25 2406 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

ТЕЦ „Брикел ще бъде затворен заради „умопомрачаващи нарушения. Това каза на брифинг в Министерския съвет премиерът в оставка Кирил Петков.

Констатирани са няколко сериозни нарушения на комплексното разрешително, както и системни нарушения. Предприятието произвежда около 1% от електроенергията на България, затова затварянето му по никакъв начин не може да застраши енергийната сигурност, но нанася сериозни щети върху околната среда и човешкото здраве“, съобщиха премиерът Кирил Петков и вицепремиерът Борислав Сандов.

Сандов добави, че и по време на проверките на институциите са открити фрапиращи нива на замърсяване и дейности в тотално несъответствие с нормите на екологичното законодателство, както и такива, свързани с трудовите права на работещите и с пожарната безопасност. 

По думите му проверяващите дори са открили и незаконна бензиностанция в ТЕЦ-а в рамките на комплекса, която е нерегламентирана и се намира твърде близко до обекти.

При изненадваща проверка: Петков отчете обезпокоително замърсяване от ТЕЦ „Брикел“

Как се стигна дотук и кой е собственик на ТЕЦ-а?

„Брикел стана обект на проверки от Петков и вицепремиера в оставка Борислав Сандов. Те бяха по повод сигналите за черен пушек, който се издига от централата и замърсява въздуха. При проверките беше установено значително замърсяване. Членовете на правителството допуснаха, че над предприятието е имало „чадър“ и предположиха, че причина за това е неговият собственик. Премиерът възложи на ДАНС да провери дали то е свързано с Христо Ковачки.

Директорът на централата Янилин Павлов каза, че няма никакво значение кой е собственикът. „Има търговски регистър, всеки може да погледне кой е собственикът“.

Спират „Брикел“, ако не се справи с високите нива на замърсяване

По документи Брикел е собственост на британския гражданин Рой Кенеди и фирмата му Бакар лимитид. Борислав Сандов заяви още преди месеци, че ще поиска среща с него, но такава до момента не се е състояла. Самият Янилин Павлов каза, че е назначен на поста директор на „Брикел“ от борда на директорите, не от Рой Кенеди.

Павлов обясни черния пушек, който излиза от ТЕЦ Брикел с въглищата, които централата използва. „Ние си партнираме много добре с мини „Марица Изток“ и в момента използваме случая да им помогнем и поемаме най-лошите им въглища, докато те оправят ситуацията в рудник 2“, отбеляза тогава Павлов. „Ние сме предприели ред мероприятия да ограничим това запрашаване, но в момента такава е ситуацията“.

Директорът на „Брикел“ твърди, че въпреки черния пушек, който се вижда и „не изглежда много добре в момента“, „всичко е в нормите и в границите, които са ни поставени“. 

Едно от твърденията на властите е, че институциите на местно ниво нарочно не са правили проверки и са подготвяли актовете за констатирани нарушения, когато е имало такива, така че да могат да бъдат отменени от съда. Директорът на Брикел отрече това.

На ТЕЦ „Брикел“ бяха издадени предписания за справяне с емисиите, които тя трябваше да изпълни, за да не бъде затворена от министерството на околната среда.

Павлов каза преди дни, че при затваряне на топлоелектрическата централа много хора ще останат без работа, а централите, които ползват преработени от „Брикел въглища - в Перник, Бобов дол, Сливен, Русе, и самата ТЕЦ Брикел, може също да затворят.

Собствеността на ТЕЦ „Брикел от години се свързва с Христо Ковачки. По това, че е собственост на чуждестранна фирма, дружеството прилича на други централи, приписвани на бизнесмена. В свой доклад природозащитната организация „Грийнпийс“-България описа транзакции между част от тези фирми и други доказателства, че те са свързани. Експертите от организацията включват „Брикел“ ЕАД сред дружествата, част от „въглищната империя“ на Ковачки.

Самият той през годините е потвърждавал, че е консултант на част от бизнесите, които му се приписват, припомня „Свободна Европа“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама