Здравната комисия одобри забрана за продажба на райски газ на деца

19:56, 28 юли 22 / Политика 25 2611 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Парламентарната комисия по здравеопазване прие на първо гласуване законопроект за изменение на Закона за здравето, с който да бъде забранена продажбата и употребата на опасния за младежите райски газ.

Новината идва на фона на жалби от родители и граждански организации за масово разпространение и употреба на веществото, чието официално име е диазотен оксид. Те доведоха до проверки на Комисията за защита на потребителите в заведенията.

Забраняват със закон продажбата на райски газ на непълнолетни

Решението бе взето единодушно, с 15 гласа „за“. Текстът предвижда забрана за продажба и употреба на диазотен оксид и пълнители за него, включително и онлайн, на лица под 18-годишна възраст, на територията на детски градини, училища, общежития за ученици, лечебни заведения, на спортни прояви, организирани за деца и ученици, на обществени мероприятия, организирани за деца и ученици, както и в закрити обществени места.

Бившият здравен министър и депутат от ГЕРБ-СДС проф. Костадин Ангелов даде примери с опита на други държави. По негови думи в Ирландия е криминализирана продажбата на райски газ на деца под 18-годишна възраст, в Дания е ограничена продажбата на непълнолетни, а във Франция е забранена. „Иска ми се всеки от нас да разбере, че политиката е политика и тя има място в парламента, но има моменти, в които трябва да забравим за политиката и да подкрепяме стойностните неща, допълни Ангелов.

Денонощни проверки и глоби за продажба на райски газ

Предвижда се създаване на национални програми за недопускане на употреба на райски газ от деца, каза заместник-министърът на здравеопазването Любомир Бакаливанов. Според него забраната за продажба е достатъчна за постигане на намаляване на рисковете за здравето на непълнолетните. По думите му в Закона за здравето за „закрито обществено място“ няма дефиниция. Той припомни, че райският газ се използва като анестетик и аналгетик, както и в хранителната индустрия.

Според депутата проф. Георги Михайлов (БСП) проблемът с райския газ започва да става като епидемичен в България. „Големият проблем за нашите деца са наркотиците. А употребата на райски газ отваря вратите на младите хора към твърдите наркотици“, допълни той, цитиран от БТА.

Всички партийни групи ще подкрепят предложения законопроект, съобщи председателят на комисията Антон Тонев („Продължаваме промяната). „В толкова кратък срок може би не предлагаме перфектния законопроект, но се убедихме, че законотворчеството е процес, който може да бъде надграждан. Ще се постарая, въпреки че утре ще е динамичен ден, той да бъде включен в дневния ред и ще помоля всички депутати да се регистрират, допълни Тонев.

Българчетата пробват за първи път наркотици на 14 години

Припомняме, че на 26 юли омбудсманът Диана Ковачева внесе в Народното събрание промяна в Закона за закрила на детето, с която предлага да се забрани предлагането, продажбата, включително онлайн, и употребата на диазотен оксид.

Народното събрание ще бъде разпусната от президента следващата седмица. Дотогава решението трябва да мине през второ четене в комисия, а след това и да бъде окончателно гласувано в зала от депутатите, за да влезе в сила.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама