Пътният бранш спира протестите, ще търси диалог със служебния кабинет

10:30, 29 юли 22 25 2818 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Пътно-строителните фирми спират протестите си и ще търсят диалог със служебното правителство. Това обявиха от Браншова камара „Пътища", след като днес заради липса на кворум се провали заседанието на регионалната комисия, на която трябваше да се разглежда проблемът с разплащането от страна на държавата. Пътните фирми претендират за 720 млн. лв. неизплатени за извършени дейности за пътно поддържане и ремонти. Протестът им бе подкрепен от Камарата на строителите, които настояват за индексация на договорите поради повишените цени на строителните материали.

Пътните строители блокират София и страната

Пред Народното събрание тази сутрин се бяха събрали за трети пореден ден работници от пътно-строителни фирми. Те се отказаха от предвиденото шествие с камиони по Околовръстното шосе на София, както и от блокирани на 18 възлови пътища в страната от 10 до 11.00 часа.

Председателят на комисията по регионална политика Настимир Ананиев заяви по-рано тази седмица, че държавата ще се разплати само с изрядните пътностроителни фирми, а за останалите предстои проверка на свършената работа от ДНСК и Агенция Пътна инфраструктура.

ГЕРБ и ДПС провалиха заседанието на регионалната комисия

Днешното извънредно заседание на регионалната комисия в парламента, на което трябваше да бъде разгледан въпросът с разплащането на фирмите, се провали. Депутатите на ГЕРБ и ДПС и други народни представители от опозицията и новото мнозинство, свалило кабинета, тази сутрин не се явиха. Без тях не можа да се събере кворум. На заседанието трябваше да се приеме решение за удължаване на срока на договорите с фирмите за текуща поддръжка на държавните пътища, които изтичат на 30 септември.

Пътните фирми плашат, че ще спрат поддръжката на пътищата от 1 октомври

„Много безотговорно поведение, а от друга страна пък има протести. Според мен, те нарочно наливат масло в огъня. Всичко е политическа игра. И двете страни нищо не правят. Защо Камарата (ББК „Пътища“ - б. а.) не призове ГЕРБ и ДПС да влязат на комисия и в зала и за да се приеме решението? При служебното правителство няма да има парламент и може би искат по този начин да навредят и на президента, защото 30 септември, когато е крайният срок на договорите, ще се падне по време на служебния кабинет. Искахме да удължим срока до 30 ноември, когато ще има парламент и ще може да вземат някакви решения“, каза за „Сега“ Настимир Ананиев, председател на комисията.

Днес е последният ден от работата на парламента, очаква се президентът да публикува указа и в понеделник или вторник да разпусне Народното събрание. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Мартин 15:56, 02 авг 22

Пътният бранш да се обърнат към господаря на Просто Кирчо Петков - олигархът Иво Прокопиев и да го питат къде открадна техните милиарди?!?

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама