От 1 ноември ще има осезаемо намаляване на цените газа

12:46, 29 юли 22 / Политика 25 2908 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

След като на 8 юли завършихме дейностите по интерконектора с Гърция, днес вече имаме съществен напредък по финализиране на документалната част, нужна, за да влезе връзката в експлоатация. Имаме Акт 14, като проектната компания е поела ангажимент да подсигури Акт 15 и Акт 16 в рамките на следващите 4 седмици - до края на август. Това заяви премиерът в оставка Кирил Петков на брифинг в Министерския съвет.

Цената на газа ще падне допълнително, когато имаме Акт 16. Това ще се усети от всеки български гражданин и ще се отрази пряко на живота на хората, точно когато идва зимата, каза той.

Нежеланието на ГЕРБ да реализира този проект е било в интерес на „Газпром”. Т.нар евроатлантици реално скрито са работили за интереса на „Газпром”. Нашето правителство доказа, че този проект може да бъде довършен за 6 месеца и ако следващия месец не се стигне до Акт 16, това ще означава, че отново сме се върнали в годините, в които националния интерес не е водещ. Вярвам, че това няма да бъде така”, заяви Петков.

На прощаване: Правителството сключи договор за 7 кораба с втечнен газ от САЩ

Енергийният министър в оставка Александър Николов каза, че от 1 ноември ще има осезаемо намаляване на цените.

На думите на президента, че правителството оставя криза и хаос в енергетиката, Николов заяви, че е готов на дебат, за да погледнат производственото и финансовото състояние на дружествата.

„България е износител на ел. енергия в мащаб, в който не е била никога. Балансираме абсолютно целия регион и у нас за първи път има международни компании и инвеститори със заявен интерес от няколко стотин милиарда“, каза той, цитиран от БНТ.

За предложението за увеличение на газа с над 50% заяви, че в Европа за последния месец повишението е над 90%.

Балансирането с количества и фактът, че има природен газ от Азербайджан, води до това увеличението да е 50%, а не 90%“, каза Николов. За следващото правителство ще е по-лесна формулата за решение на проблема - дали и в каква форма да има компенсации за зимния период.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама