С патосни слова и обвинения депутатите си взеха довиждане с 47-ото НС

16:00, 29 юли 22 / Политика 25 2587 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

След само осем месеца на власт, днес би и последният звънец за 47-ото Народно събрание. Дори и в последния си ден депутатите не успяха да преглътнат егото си и отново от най-високата трибуна в държават се чуха ожесточени нападки и остри обвинения. Имаше обаче и патосни слова, равносметки и благодарности. В последните минути всички парламентарни групи, с изключение на „БСП за България“ и ДПС, прочетоха финалните си декларации за свършеното от тях по време на мандата на това Народно събрание. 

„Продължаваме Промяната: Корупцията не намери достатъчно врагове в това НС

Последната декларация на „Продължаваме Промяната“ бе прочетена от председателя на ПГ Андрей Гюров. Той определи живота на този парламент като бурен и драматичен. И припомни за множеството кризи, през, които премина 47-ото НС  – заложените бомби в пътното строителство, пандемията, високите цени на тока, войната на Путин и последствията от нея“. 

По думите му българските граждани знаят добре какво са свършили депутатите през тези месеци. „Знаят, че сметките им за ток не са се променили, когато скачаха главоломно в цяла Европа. Знаят, че приехме план за справяне с пандемията, който позволи да не затворим бизнеса и да не претоварим системата на здравеопазването. Знаят, че увеличихме пенсиите, за да може възрастните хора да живеят по-достойно. Повишихме заплатите на медицинския персонал и учителите. Приехме антикризисен пакет от мерки, за да минат хората по-леко през кризата, предизвикана от войната. Справихме се и с невиждан брой бежанци. Хората знаят, че тези мерки направиха България първенец по ръст на индустриалното производство в целия ЕС. Хората знаят, че спряхме схемите на „Капитан Андреево“, прекратихме кражбите в Пощите. Въпреки най-тежката глобална инфлация, война и политическа криза, България се справи добре с тези седем ужасни месеца“, се казва още в декларацията.

Според ПП страната ни може да направи и много повече от вече постигнатото. „Истината е, че големите промени се правят, когато имаш достатъчно депутати, които искат те да се случат. Но нямаше антикорупционно мнозинство в това НС. Корупцията не намери достатъчно врагове в тази сграда. Говоря за майсторите в занаята – ненадминатите професионалисти. Тези, които не могат да живеят в опозиция, защото тогава излиняват. От парламентарната  трибуна те играеха любимата си игра „крадецът вика дръжте крадеца“. Уважаеми дами и господа от опозицията – вашата неприязън  към промяната и съпротивата срещу борбата  с корупцията – ясно ни показа едно – всичко, което направихме и всичко, което се наложи да изтърпим – си струваше“, категоричен беше Гюров.

ГЕРБ към управляващите: Омразата ви довърши, а не опозицията

Председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова в познатия тон на партията хвърли обвинения срещу управляващите, че са довели страната до криза заради това, че са решили да им обявят война. „Кризата, в която страната ни бе хвърлена преди две години, започна, когато вие, под юмрука, решихте да обявите война на партия ГЕРБ. Преживяхме всичко – арестите, чегъртането, обидите, внушенията. Сега сме по-силни и по-сплотени. Но на вас кой ви каза, че трябва да се изправите срещу 650 000 българи и да ги намразите? Ще разберете ли, че омразата към нас прерасна в омраза срещу самите вас? Омразата ви довърши, не опозицията“, изтъкна тя. 

В документа външнополитическата политика на кабинета „Петков“ бе определена като „резил“. Според ГЕРБ-СДС отиващото си правителство е нанесло сериозни щети на имиджа на България, а възстановяването от тях ще отнеме години.

Атанасова благодари на симпатизантите и членовете на партията, които „въпреки натиска, на който бяха подложени, не ни предадоха“. И добави: „Ако ГЕРБ-СДС ще трябва да съставя кабинет, ще покажем как се работи за страната и за нейното достойно място в европейското семейство“.

ИТН: Не се примирихме с ролята на безгласна патерица на властта

За разлика от другите партии, чиито декларации се изчитаха от председателите на парламентарните им групи, тази на „Има такъв народ бе прочетена не от Тошко Йорданов, а от кандидатът им за премиер през 2021 г. - Пламен Николов. 

Той припомни, че излъченото от това НС правителство е заявило в началото на своя мандат амбиция да сплотява и гради. „Шест месеца по-късно то се превърна в олицетворение на всичко онова, което Смирненски обезсмърти в своята „Приказка за стълбата“, каза Николов. Българските граждани станаха свидетели на подли политически игри, неспазване на обещания и нелицеприятни отношения както между бившите коалиционни партньори, така и между управляващи и опозиция“, каза още той.

От ИТН заявиха, че не биха могли да се примирят с ролята на „безгласна патерица на властта“ и в никакъв случай не биха могли да пожертват националния интерес на Република България, „каквито и регламентирани обещания или нерегламентирани изкушения да ни бъдат предлагани“. Те дадоха заявка, че се отправят „по-пречистени и по-мъдри отвсякога към следващото политическо предизвикателство“ и пожелаха в 48-ото НС да има повече „първокласни експерти“, освен политически фигури.

ДБ: Всеки трябва да даде рецептата как ще се управлява Републиката оттук нататък

Съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов пък избра по-смекчения тон за да си вземе довиждане с този парламент. Той призова за диалогичност и благодари за положените усилия. „Има два особени парламентарни дни – в началото и в края, в които сме в острото противопоставяне между управляващи и опозиция, мнозинства и малцинства – както и да се променят. Има и процепи в тези режими, в които все пак можем да се опитаме да си кажем и нещо по-различно от обичайните конфронтационни тези, с които излизаме на трибуната. Иначе тази прекрасна, достолепна „зверилница“ изисква от нас и страст, и агресия, и желание за конфронтация“.

Благодаря ви! Работихме в тази „мелачка на разум“, защото тук се сблъскваме и целта е винаги да излиза нещо повече (...) Трябва да си дадем сметка, че отиваме на избори, които трябва да се опитаме да бъдат по-различни. Всеки един от нас трябва да си зададе въпроса как да излезем от тази спирала на политическата криза? И всеки един трябва да даде рецептата за това, как ще се управлява Републиката оттук нататък“, подчерта Иванов, цитиран от Нова телевизия.

Възраждане: Безвремие е думата, която описва най-точно изминалите почти осем месеца

Не така обнадеждаващо звучеше лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов, който описа изминалите почти осем месеца на това Народно събрание като „безвремие“. „Период от време, през който нямаше стремежи, идеали, видимо развитие и прогрес. Време на илюзии, лъжи, фарс и политически машинации. Време на привидна борба с корупцията, а всъщност подмяна по структурата на така наречената „политическа бухалка“. Репресивна бухалка, предадена с недоволство от стария ГЕРБ на новия ГЕРБ в лицето на „Продължаваме Промяната“, „Демократична България“, БСП и други“. 

Той обвини управляващото мнозинство в политическо лицемерие, изложило на риск „оцеляването на милиони българи“.  „Говорихте ни, че решавате проблеми, а всъщност задълбочихте кризите във всички сфери на държавата. Силната заявка за борбата с корупцията приключи дотам, че едни корумпиращи се замениха с други корумпиращи. Корумпираните са си все там - стоят, получават пари, връщат комисиони и помагат на добре смазаната машина да работи“, заявиха от „Възраждане“. 

От „Възраждане“ заявиха, че ще продължат да са в опозиция. „А когато след следващите избори българите ни дадат доверието си и прекрачим прага на следващото Народно събрание като мнозинство. България за пръв път от 30 години ще бъде за българите. Без маски, без мерки, без ограничения и само в съответствие с българските граждани и техните интереси“, завърши декларацията.

Мирослав Иванов: Липсваше ни търпение, толерантност към другия…

Финалната декларация прочете временният председател на парламента Мирослав Иванов. Той също припомни кризите и трудностите, през които премина това Народно събрание. 

„В тези тежки времена не бяхме обединени, а какви бяха причините за това, ще дам възможност на времето и българските граждани да дадат своята оценка. Напрежението от политическата криза, която властваше през 2021 г., очевидно хвърли своята тежка сянка и върху работата на този състав на Народното събрание. Пленарните заседания често бяха арена на персонални сблъсъци, на използване на вулгарен и циничен език, на език на омразата. Тази най-висша трибуна бе използвана по вулгарен начин за постигане на политически цели – поведение, което считам, че противоречи на принципите на парламентаризма. Липсваше ни търпение, толерантност към другия, уважение между депутатите. Въпреки това успяхме да приемем 78 закона, посочи Иванов.

Той подчерта, че сега „българското общество има нужда от политически елит, на когото да вярва, от спокойствие и стабилност“. „Българите заслужават да живеят в една по-добра България. Призовавам занапред да бъдем по-самокритични, по-отговорни, по-разумни и по-честни“, завърши председателят на парламента, след което удари и последният звънец, а залата го аплодира. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама