Прокуратурата отговори на отвореното писмо на Рашков

17:47, 01 авг 22 25 2659 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Прокуратурата отговори на отвореното писмо на вътрешния министър в оставка Бойко Рашков по повод отказа на прокуратурата да разследва депутата от ГЕРБ Бранимир Балачев, нарушил COVID карантината.

Припомняме, че в началото на годината, след като беше получена от полицията информация, че депутатът е нарушил предписанията на РЗИ и по времето, когато е трябвало да бъде в изолация, се е явил като адвокат по дела в Районния съд във Варна. След няколко отказа на прокуратурата да образува досъдебно производство, вътрешният министър в оставка Бойко Рашков изпрати в петък отворено писмо до главния прокурор Иван Гешев, в което настоява „да упражни законните си правомощия и постъпи като Главен прокурор“, като отмени прокурорския акт за отказ от образуване на досъдебно производство по отношение на народния представител.

От апелативната прокуратура обаче твърдят, че липсват данни за извършено престъпление от общ характер, защото било спорно дали бившият вече депутат наистина е бил заразен. Те се позовават на твърденията на Бранимир Балачев, че положителният му антигенен тест не бил с категоричен резултат, но все пак бил записан като такъв по негово изрично настояване. В следващите дни той си направил още три изследвания, които били отрицателни. Отишъл на съдебно заседание, за да не се отлага делото. 

А проверката на Апелативна прокуратура-София е стигнала до извода, че в случая се касае за деяние, което макар формално да осъществява признаците на престъплението по чл. 355, ал. 1 от НК, поради своята малозначителност не е общественоопасно и не е престъпно. Взети са предвид липсата на категоричен резултат при втория тест и последващата поредица от отрицателни тестове.

Оттам уверяват, че е упражнен инстанционен контрол от по-горестоящ прокурор при спазване на всички изисквания, съгласно законоустановения ред за осъществяване на инстанционен контрол по чл. 213, ал. 1 от НПК. „В този смисъл, личното мнение на министъра на вътрешните работи в оставка не се основава на законовите разпоредби и още по-малко отговаря на принципите за разделение на властите, върховенството на закона и правовата държава“, подчертават от държавното обвинение. 

„Изразеното чрез ведомствената интернет страница на МВР лично мнение на министъра на вътрешните работи в оставка е повод прокуратурата да напомни, че в Република България има законоустановен ред за взаимодействие между правоохранителните и правоприлагащите институции, а опитите за осъществяване на комуникация посредством медиите по никакъв начин не допринасят за ефективно противодействие в борбата с престъпността, а точно обратното“, допълват от прокуратурата.

И подчертават още, че вече над година се правели опити от страна на изпълнителната власт да упражняват натиск над съдебната власт, водещи до ерозиране на общественото доверие в държавните институции и до отчетлива ескалация на престъпността.

От обвинението също призоваха Рашков, като посочват част от престъпленията, станали в страната през месец юли, които очакват МВР да разкрие. Сред тях са престъпления като грабеж на 86-годишна жена в пловдивско село; убийство с цел грабеж на 82-годишен мъж в благоевградско село; умишлено убийство на 44-годишен мъж в Плевенско и пр. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама