Карадайъ отново пое към изборите със среща с Ердоган

10:16, 02 авг 22 / Политика 25 2704 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Председателят на българската партия ДПС Мустафа Карадайъ се срещна с турския президент Реджеп Тайип Ердоган. Това съобщи пресслужбата на държавния глава на Турция в понеделник вечерта, в деня преди назначаването на новия служебен кабинет и началото на ефективната предизборна кампания. 

Какво означава появата на Ердоган на конференцията на ДПС?

Закритата за журналисти среща се провела в президентския дворец в столицата Анкара. На срещата е присъствал и министърът на външните работи Мевлют Чавушоглу. В официалното съобщение не се посочва какви са били темите на разговора между двамата, но кореспонденти на БНР в Анкара твърдят, че основната тема са били предсрочните парламентарни избори у нас.

Припомняме, че това не е първият път, в който Ердоган се среща с Карадайъ в Турция. Такава среща беше проведена и през юни 2021 г., месец преди предсрочните избори на 11 юли. Визитата и посланията му тогава стана повод за остър сблъсък между Карадайъ и президента Румен Радев, който го попита „коя е родината“ на председателя на ДПС.

Ердоган очаква повече от ДПС на изборите в България

В същото време ДПС мобилизира рязко избирателите си сред българските изселници в Турция, като благодарение на тях добави 85 256 гласа към общо 341 000 бюлетини и стана трета политическа сила с аванс пред БСП.

През декември 2020 година Ердоган взе участие в националната конференция на ДПС с поздравително видео. Тогава турският президент определи бившия вече премиер Бойко Борисов като свой „скъп приятел“, а по отношение на българо-турските отношения заяви, че „приятел в нужда се познава“. Това на практика показа, че разрива в отношенията му с Движението са закърпени.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама