Връщат маските на закрито в София

10:31, 02 авг 22 25 2713 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

От 4 август в София се въвеждат нови мерки срещу разпространението на коронавируса. Това става със заповед на Столичната РЗИ.

Маските стават задължителни на закрити обществени места като търговски центрове, лечебни заведения, аптеки, оптики, специализирани институции за предоставяне на социални услуги и такива за социални услуги от резидентен тип за деца и възрастни, административни учреждения и други места, в които се обслужват или имат достъп гражданите, транспортните средства за обществен превоз (трамваен, тролейбусен, метро влакове, таксиметрови автомобили и маршрутни таксита), железопътни гари, автогари, летище София, метростанции, са длъжни да имат поставена защитна маска за лице за еднократна или многократна употреба.

Изключение се прави за деца до 6-годишна възраст, за персонала и клиентите на заведения за хранене, за спортуващите на закрито за времето на физическа дейност, за участниците в конгресно-конферентни мероприятия, брифинги, пресконференции и семинари по време на изказване (лекция, презентация и др.) при спазване на физическа дистанция от 1,5 м. от останалите участници, за участниците в телевизионни предавания и др. По изключение се допуска обслужване на клиенти без защитна маска за лице, когато са осигурени механични прегради от стъкло или друг прозрачен материал, позволяващ влажно почистване и дезинфекция.

Ограничават се свижданията в лечебни заведения за болнична помощ и в хосписите. Допускат се само свиждания при пациенти с престой над 5 дни-по преценка налекуващия лекар относно здравословното състояние на пациента и риска от заразяване с COVID-19.

Задължава се провеждане на засилен сутрешен филтър в детски заведения за недопускане на деца склинични симптоми за COVID-19, както и за други остри заразни болести.

Цялата заповед вижте тук.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама