Атакуваха Сандов заради решение за АМ „Струма“

15:55, 03 авг 22 25 2186 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

Атакуваха вече бившия екоминистър Борислав Сандов заради решение за АМ „Струма“ от последния му ден на начело на МОСВ. Става дума за спиране на две процедури за строеж на части от магистралата през Кресненското дефиле заради очакване на ЕК за нови оценки за въздействие върху околната среда и за съвместимост с „Натура 2000“.

Информацията тръгна от сайта ekonovini.bg и обиколи редица медии. Според специализирания сайт „този акт на отиващия си вицепремиер по климата означава, че България ще върне на Брюксел всичките 1,6 млрд. евро, които страната ни досега е получила за изграждането на АМ „Струма“. Медията пише, че заповедите не са изготвени от служители на министерството, а от активисти от неправителствени организации, съветници на Сандов. От МОСВ отказали да участват, тъй като не са спазени процедурите и закона. Според сайта с решението Борислав Сандров обслужва интересите на НПО-та, саботиращи довършването на магистралата и лобиращи за тунел в интерес на швейцарска компания.

Бившият министър определи написаното като спекулация и интерпретация на сайт за фалшиви новини. „Моето решение е изцяло в синхрон с българското законодателство и с препоръките на ЕК“, заяви Сандов и подчерта, че средства не са поставени под риск и България няма да връща пари.

Той обясни, че с решението е спрял изпълнението на проекти в Кресненското дефиле след получено на 27 юли писмо от службите на Комисията. „ЕК очаква от българското правителство нова оценка по ОВОС и Оценка за съвместимост с „Натура 2000“ на АМ „Струма“ за Лот 3.2 в района на Кресненски пролом, като в нея пълно и равностойно се оценят отново всички възможни алтернативи“, пише Сандов.

Спрени са конкретно 2 процедури за строителство на части от Лот 3.2 на АМ „Струма“, които според бившия министър „реално влизат в нарушение на европейските изисквания“. Борислав Сандов изтъква, че неспирането им би довело до санкции за България.

„Още от началото на мандата на правителството посочих, че максимално бързото започване на нов ОВОС и ОС с всички възможни алтернативи извън Кресненски пролом и град Кресна е най-важното условие за ускоряване строежа на магистралата, за получаване и запазване на европейското финансиране и за предотвратяване на бъдещи наказателни процедури“, припомня той и допълва, че ден преди писмото на ЕК е изложил същите обстоятелства и пред Гроздан Караджов, вече бивш регионален министър. Който от своя страна настоявал да се изпълни решение по ОВОС от 2017 г., за което ЕК има негативно мнение.

По повод критиките, че е издал решението буквално в последния момент, Борислав Сандов каза, че е чакал решението на ЕК. „За да имам гаранция, че това не е някакво лично мое въжделение или твърдение. Щеше да бъде представено, че е моя лична оценка по въпроса“, заяви той в интервю за БНР. „Решението, което се опитваха да прокарат МРРБ, беше да предположим предварително къде да минава трасето на АМ „Струма“, което е в несъответствие с предписанията на ЕК и в несъответствие с решение на предишния служебен кабинет“.

Борислав Сандов увери, че не се е поддал на натиск, за да вземе определено решение. „Над 20 години се опитвам да спася Кресненското дефиле. С и без тази заповед, ще го спася“.

С мнение по казуса се включи и заместникът му Тома Белев. „Поредната глупост на пощенската кутия „Еконовини“ пак се върти из мрежата. МОСВ е прекратило две процедури от 2019 и 2021 г. за частични действия на АПИ в района на Кресненското дефиле, като тунели за влечуги и земноводни и дублиране на връзката между 3,1 и 3,2 на основание становище по екологична оценка от 2021 г. на програма „Транспортна свързаност“ и писма на ЕК (последното от края на юли). На АПИ са дадени указания как да продължат проектиране и изграждане без да нарушават екологичното законодателство и без да поставят под риск финансирането на АМ Струма - т.е. точно обратното на написаното“.

АПИ ще обжалва

По-късно в позиция до медиите от Агенция „Пътна инфраструктура“ обявиха, че ще обжалват решенията на Борислав Сандов. От там обясниха, че одобреният вариант за лот 3.2 на АМ „Струма“ предвижда дясното платно в посока Кулата да е по съществуващия път в дефилето, който ще се рехабилитира, а лявото платно в посока София, с габарит 10,50, да е в източна посока от дефилето. Решаващо предимство на този вариант според тях е еднопосочното движение на превозни средства, което съществено ще намали трафика в дефилето и риска от инциденти.

От АПИ обръщат внимание, че условията за изпълнение на инфраструктурния обект в становището на МОСВ изискват допълнителна оценка на алтернативите и възможностите за строителството на две трасета. „За да се направи тази допълнителна оценка целите на двете защитени зони, засегнати от проекта, трябва да се определят и приемат от МОСВ. За съжаление повече от две години те не са одобрени от екоминистерството и това възпрепятства АПИ да направи допълнителен анализ, за да се отговори на препоръките на ЕК по апликационната форма на проекта. Не може да се изпълнят и ангажиментите, поети пред ЕК за изпълнение на мерките за запазване на биоразнообразието, предвид постановено от МОСВ решение от 1 август 2022 г.“, заявиха от пътната агенция. 

Според тях във визираното писмо ЕК казва, че определянето на специфичните консервационни цели за засегнатите от проекта защитени зони е основното, което България следва да направи. А след като целите бъдат определени и приети, следва да се ревизира оценката за съвместимост на проекта спрямо тях. 

От АПИ пишат още, че не са спирали да полагат усилия за усъвършенстване и доработване на проектната документация, за да отговори на всички препоръки на ЕК, както и да търсят диалог с всички заинтересовани страни за намирането на консенсусни решения. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 2
1 Анонимен 12:06, 03 авг 22

Е как няма да го атакуват бре, кви са тия игрички и номерца!?

2 Миленов 17:59, 03 авг 22

Крайно време е всички от кръга "Капитал" и от "зелената" мафия на България, като Борислав Сандов и Тома Белев, да бъдат прибрани на топло в затвора!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама