СЕМ размаха пръст на БНТ за снимката на Петков и Бориславова

16:45, 03 авг 22 25 2490 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Съветът за електронни медии (СЕМ) призова БНТ да отстоява високите професионални стандарти при изпълнение на обществената мисия и да не допуска подвеждаща информация в редакционното си съдържание.

Медийният регулатор обаче няма да санкционира обществената телевизия за публикуваната във Facebook снимка, на която изглежа, че вече бившият премиер Кирил Петков и говорителят на кабинета му Лена Бориславова напускат Министерския съвет, хванати за ръка.

Не, Лена Бориславова и Кирил Петков не се държат за ръка

Въпросният кадър предивика вълна от реакции в социалните мрежи. Мнозина (сред които и не малко медии) интерпретираха жеста като знак за по-интимни взаимоотношения между Петков и Бориславова. Малко по-късно обаче стана ясно, че снимката е „зрителна измама“. Това се разбра от видеоклипове на други медии, на които ясно се вижда, че Петков и Бориславова не се държат за ръка във въпросния момент. 

Обществената телевизия все още не е коментирала казуса, макар авторът Десислава Кулелиева да призна, че няма „хващане за ръка“. Част от медиите обаче изразиха силното си възмущение, че БНТ ги е подвела, пускайки подобна снимка във Facebook, без да поясни контекста ѝ.

От АЕЖ също поискаха обществената телевизия да даде подробно обяснение по какъв начин е бил избран точно този кадър, след като по думите на фотографката, той е различен от всички останали. 

Големите кавички: „Най-големият грях е да си жена в политиката“

Почти ултимативно ни беше поставен въпрос - дали СЕМ няма да вземе отношение и да наложи санкция заради снимка на сайта на БНТ, на която изглежда, че началникът на кабинета „Петков Лена Бориславова държи ръката на бившия премиер Кирил Петков. Подобни кадри са се случвали нееднократно и в световните медии. Шанс или малшанс за фотографа е да улови подобен момент? И дали публиката няма право да тълкува подобни сюжети? Това е тема за осмисляне и след това за тълкуване. Не бих искала националният регулатор да оправдава прозвището „бухалка“, отбеляза председателят на СЕМ Соня Момчилова пред БНР.

По думите ѝ особеност на демокрацията е това, че нещо може да изглежда по определен начин и да се тълкува произволно. „Притеснява ме умния начин да се държат хората пасивни и послушни, като се сложат ясни граници на спектъра от допустими мнения и да се разшири широко обсъждане вътре в тези граници, като се окуражават най-критичните. Това дава на хората измамното чувство, че имат свобода на мисленето. Като през цялото време основанията на системата се подсилват посредством ограничаването на обхвата на обсъждането“, обясни тя.

Момчилова допълни, че не трябва да се проявяват подозрителност, мнителност или параноя, когато се касае за информационно съдържание, а в него регулаторът трябва да се меси възможно най-малко, дори при обществените медии. Старите практики на СЕМ не са на дневен ред. Не се упражняват дисциплини като достигане до съглашателство на някаква цена, да се прави избор само за да мине ангажиментът. Непроизвеждайки избор за генерален директор на БНТ показахме, че нямаме намерение да избираме по-малко зло“.

Тя напомни, че предстои предизборна кампания като по различни медии ще се отделя време за политическа реклама. По думите на Момчилова СЕМ няма право да се меси и в тези случаи съгласно Закона за радио и телевизия.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 07:02, 04 авг 22

Незабавно трябва да се закрие СЕМ, и Кошлуков да си ходи от БНТ.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама