Призив: 24 часа тишина и без политическо кудкудякане за газа!

09:53, 05 авг 22 / Политика 25 2145 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Да имаме 24 часа тишина по газовата тема. За това призова бившият енергиен министър Мирослав Севлиевски в интервю за БНР.

Трябва да се свалят „шумотевицата и парата“ по темата, допълни той. „Тишина трябва. Трябва 24 часа работа без политическо кудкудякане по темата“.

Според него е създадена какофония по тази тема и хората, включително експертите, се объркват кое е истина и кое – не, затова онези, които разбират, следва да излязат малко от медиите и да говорят помежду си.

Има известна политическа какофония, която се подхранва от истерията на онези, които искат на живот и смърт „Газпром“ да ни доставя газ, „даже не се интересуват дали розова вода ще ни продава или газ, само и само да има договор с „Газпром“, отбеляза бившият министър на енергетиката.

„Да смятаме, че „Газпром“ е единственото ни спасение, е смешно, глупаво и истерично. Спасение идва отвсякъде.“

Кабинетът „Петков" е допринесъл „доста за какофонията в сектор енергетика с това разнопосочно говорене и с тези опити за хитруване и за показване колко те са най-умните, а пък всички останали са глупави“, посочи Мирослав Севлиевски.

Газ за топлофикациите има, няма за индустрията, каза ексминистърът.

„Не са малки деца. Индустрията е свикнала в стария свят. Старият свят свърши. Има война, тази война счупи прозореца, счупи витрината на онзи свят, който градихме 70 години. Очевидно ще има лишения. Очевидно цените на енергоносителите ще бъдат високи, докато руските войски са на територията на Украйна. Това е ясно като бял боб. Очевидно ще трябва да променяме източниците си, с които правим топло и светло и трябва да помислим как гарантираме нашата сигурност“, коментира Мирослав Севлиевски.

Важно е как българската индустрия ще се реорганизира да си намери газ и дали има алтернативи, изтъкна той.

Основният въпрос за отоплението в България касае дървата за огрев, смята Севлиевски. По думите му, "ако си говорим за цената на дървата, ще бъдем по-полезни“.

„Не бива да има никаква истерия, не е краят на света. България се отоплява на дърва, а София - на парноГаз за парното в София има, а бизнесът в България е вече много опитен и заедно с българското правителство, независимо кое е то, трябва да намери решение. Спокойно!“, обобщи Мирослав Севлиевски.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама