Шофьорът на катастрофиралия автобус карал с превишена скорост

11:30, 07 авг 22 25 2312 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Задържан е шофьорът на автобуса, който катастрофира в Търновско. Той е турски гражданин. Срещу него ще бъде повдигнато обвинение за нарушение на Закона за движение по пътищата.

Според държавното обвинение водачът не е овладял превозното средство и се е движил с превишена скорост. Въпреки това скоростта на автобуса не може да бъде определена на този етап, тъй като частите от тахографа, които са открити, не съдържат необходимата информация. 

Проведени са разпити на всички пострадали с изключение на петимата румънски граждани, които пострадаха по-тежко и бяха откарани с хеликоптери в Букурещ, предаде bTV. 

Вторият шофьор е освободен.

Няма да бъде повдигнато обвинение на шофьора на автомобила, който е бил паркиран край пътното платно. В леката кола не е имало никой, когато автобусът се удря в нея. 

Всички пътници от катастрофиралия автобус край Велико Търново се прибраха в Румъния. Компетентните структури в транспортното министерство оказаха пълно съдействие на румънските си колеги за осъществяването на необходимия брой полети при извозването на пострадалите. Съгласуван и одобрен бе летателен план за пет румънски хеликоптера, съобщиха от ведомството.

Заместник-министърът на транспорта и съобщенията Николай Найденов бе на мястото на инцидента. Според получена информация от румънска страна фирмата и автобусът, извършващи превоз, притежават лиценз.

Четирима загинали при тежка катастрофа край Велико Търново

Катастрофиралият тази нощ автобус се е движел по маршрута Истанбул-Букурещ. Управляван е от двама шофьори, а пътниците са румънски и турски граждани. При тежкия пътнотранспортен инцидент загинаха четирима души.

АПИ: Ще има проект за ремонт на пътя 

През юли е изкърпена настилката на участъка от пътя Русе – Велико Търново, на който се случи пътният инцидент. Текущите ремонти са предприети веднага след решение на Народното събрание от 26 април, обявиха от АПИ.

Преди това повече от година по републиканската пътна мрежа не е изпълнявано текущо поддържане, подмяна на ограничителни системи, знаци и обновяване на  маркировката.

В момента в отсечката се извършва косене на храсти и подравняване на банкети. Възложено е и премаркиране на участъка - на осова линия и крайни линии, както и на напречната маркировка. Крайният срок за изпълнение на предвидените дейности е 30 август.

В началото на юли е възложено и изработването на технологичен проект за ремонт на пътната настилка и мерки за обезопасяване на трасето в населените места и крайпътното пространство. Срокът за изработване на проекта е 30 септември.

След инспекция е изготвен доклад и са набелязани мерки за повишаване безопасността на движението. Към момента той е представен за съгласуване на ОД МВР Велико Търново. Като препоръка е изведена необходимостта от обезопасяване на крайпътното пространство, с цел минимизиране на възможността и намаляване на тежестта при настъпване на ПТП. Предложените в доклада мерки ще бъдат отразени при изработването на технологичния проект, изтъкват от пътната агенция.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама