Зеленски призова за въстание в окупираните от Русия територии

08:05, 11 авг 22 25 2421 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Украинският президент Володимир Зеленски призова сънародниците си в окупираните от Русия части на страната да въстанат.

В традиционното си среднощно обръщение той отново обвини Русия в терор и добави, че нападенията срещу цивилни в района на Николаев и Харков за пореден път доказват, че е необходимо да се увеличи военната помощ за Украйна.

Въоръжените сили на Украйна, разузнаването и правоохранителните органи няма да оставят без отговор руския обстрел в Днепропетровска област, заяви Зеленски, който се обърна и към жителите на окупираните територии с призив, ако имат важна информация за врага, да я съобщават на украински военни и спецслужбите.

Колкото повече загуби търпят окупаторите, толкова по-скоро ще можем да освободим земята си и да гарантираме сигурността на Украйна. За това трябва да мислят всички, които защитават и помагат на нашата страна“, заяви Зеленски.

Чуждестранните кредитори на Украйна одобриха двугодишен мораториум върху плащанията по облигации за близо 20 милиарда долара.

Днес в Копенхаген започва конференция на министрите на отбраната на държавите, които подкрепят Украйна. Те ще обсъдят нова военна помощ за Киев.

Киев няма да отстъпи територии на Москва дори и при референдум

Също днес в Ню Йорк извънредно ще заседава съветът за сигурност на ООН за кризата около Запорожката атомна електроцентрала. Киев и Москва взаимно се обвиняват, че през изминалите почивни дни са бомбардирали най-голямата централа в Европа.

Проруските сепаратисти с обвинение към Украйна

Проруските сепаратисти обвиниха Украйна за обстрел на пивоварна в окупирания източен град Донецк. При атаката е загинал един човек и е предизвикано изтичане на амоняк, съобщи агенция Интерфакс, цитирана от БНР. 

Министерството на извънредните ситуации в самопровъзгласилата се Донецка народна република заяви, че снаряд е ударил амонячната инсталация, предизвиквайки пожар, който е обхванал 600 квадратни метра. 

Агенция ТАСС също съобщава за един загинал и за двама пострадали, цитирайки съобщение на министерството. Според него, на територията на завода по време на обстрела е имало 32 души. Течът на амоняк е спрян. В отстраняването на аварията са участвали над 50 служители на ведомството.  

Украинското министерство на отбраната все още не е коментирало инцидента.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама