Арест и обвинение за руската журналистка Марина Овсянникова

08:23, 11 авг 22 25 2596 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Руската журналистка Марина Овсянникова, станала известна, след като прекъсна новинарската емисия на руска държавна телевизия с плакат срещу войната в Украйна, беше арестувана по обвинение в дискредитиране на въоръжените сили, съобщи нейният адвокат, цитиран от Франс прес.

Започнато е следствие срещу Овсянникова за „разпространение на неверни информации“ за руската армия, заяви адвокатът ѝ Дмитрий Захватов. 

„Тук ви лъжат“: Руска журналистка се опълчи на Путин в ефир

Във Facebook Овсянникова съобщи, че е имало обиск в дома й в 6.00 часа сутринта докато още е спяла. А полицаите и следователите са изплашили малката й дъщеря. 

Следователите трябва да решат дали Овсянникова, майка на две непълнолетни деца, ще бъде изпратена в предварителния арест или ще остане на свобода в очакване на процеса си, добави същият източник.

От края на юли насам на Овсянникова на два пъти бяха налагани глоби за дискредитация на руските въоръжени сили. Причината за тях бяха постове в социалните мрежи, критикуващи офанзивата в Украйна, припомня АФП. Две наказания в рамките на по-малко от шест месеца създават възможност за завеждане на наказателно дело с потенциално много по-тежки правни последствия.

Овсянникова: Руснаците мислят бавно, но стигат до точката на кипене

Овсянникова стана известна в средата на март, след като нахлу в студиото на прокремълския „Първи канал“, за който работеше, по време на вечерната новинарска емисия, като носеше плакат, осъждащ руското нашествие в Украйна и „пропагандата“ на контролираните от властта медии. Кадри от нейната проява обиколиха света и мнозина я поздравиха за смелостта. Отношението към нея в руската опозиция обаче не е единодушно. Мнозина все още я упрекват за годините на работа за „Първи канал“, смятан за рупор на властта.

След като работи няколко месеца в чужбина, за германския в. „Велт“, тя обяви в началото на миналия месец, че се е върнала в Русия, за да уреди спор, свързан с попечителството над двете ѝ деца, съобщи БТА.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама