Енергията на десните никаква я няма

10:30, 11 авг 22 / Политика 25 2077 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Служебно правителство управлява България, а партиите вече навлизат в предизборна кампания. Въпреки че кампанията официално започва месец преди изборите на 2 октомври, политическите говорители вече са мобилизират. Или почти всички политически говорители…

Най-тихо определено е в наследниците на автентичната десница – „Демократична България“. В последно време единствената, застъпвана от тях теза, е за коалиция с „Продължаваме промяната“. От Христо Иванов та до Антоанета Цонева и Ивайло Мирчев – всички в един глас повтарят мантрата за широка коалиция с харвардците. От ПП обаче не изглеждат много ентусиазирани да решават веднага. Не е известно и дали се е провела среща между двете партии, за да се обсъди въпросът.

Ако за една нова формация, каквато е ПП, е по-скоро нормално да премисля ходовете си, като пресмята плюсове и минуси за коалиция, то е необяснима фиксацията на ДБ в тази тема. Обединение с опитни хора в политиката, дълго част от обществения живот на страната, трябва да има свои теми и приоритети, а не преди ключови избори да разчита на партия на 8 месеца. Изглежда сякаш ДБ са „притаили дъх“, чакайки ПП да кажат последната дума.

Позаспалият електорат на ДБ няма как да се събуди, когато инициативата за бъдещето изглежда в ръцете на друга партия. Въпреки че има известно припокриване между избирателите на десните и ПП, то се очаква по-опитната партия да лидира преди избори.

Освен събирането на подписите за явяването на избори, което при ДБ всеки път изглежда еднакво, не се вижда никакво раздвижване на хоризонта. Няма да помогнат и събития като „Да поговорим за парламента и как се стигна пак до избори“ с Мирчев и Цонева. Какво повече има да се говори по тези въпроси и няма ли други ключови теми, с които ДБ да се заяви за предстоящия вот?

Представянето на обединението като очакване на хората не е достатъчно силен аргумент, за да замаскира липсата на категоричност във време, в което всяка минута в борбата против връщането на стария модел на управление е ценна. И ако всеки втори човек наистина пита Антоанета Цонева „Ще има ли обединение?“, то всеки първи се чуди докога ДБ ще разчита на обединения на всички избори. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 5
1 Анонимен 11:55, 11 авг 22

ДБ са автентична десница на куково лято!

2 Криси 14:12, 11 авг 22

Сменете си председателя на първо време, и после мислете как още да се върнете към дясното

3 Иванов 14:43, 11 авг 22

Ако от уж Демократична България са десни, то какво да кажем за факта, че управляваха с левите от БСП и за Христо Иванов нямаше проблем в това? Автентичното дясто е СДС!

4 Анонимен 12:30, 12 авг 22

Те са на светлинни години от дясното!

5 Петър 19:07, 12 авг 22

ДБ са една олигархична конструкция като са им избрали да се правят на десни.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама