Отпускат 800 млн. лева заем на „Булгаргаз“

15:11, 11 авг 22 / Политика 25 2661 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Правителството прие решение да отпусне заем от 800 млн. лева на „Булгаргаз“.  „Той ще служи за стабилизиране на дружеството и гарантиране сигурността на доставките на природен газ през зимата“, обяви в началото на правителственото заседание министър-председателят Гълъб Донев.

Средствата са необходими, за да се осигури непрекъснатост на доставките на природен газ за нормалното функциониране на икономиката и отоплението на домакинствата в страната, както и за изпълнение на ангажиментите на България като държава член на ЕС за гарантиране сигурността на енергийните доставки, в контекста на настоящата усложнена международна обстановка, посочват от Министерски съвет.

Държавата не се ръководи с „хаштагове“, а с юридически документи, посочи той. Планът за оздравяване е изготвен от министерствата на енергетиката и финансите.

Донев добави, че предстои присъединяването на България към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, като процесът не е спрян, пише bTV.

„Булгаргаз“ обяви търг за доставка на втечнен газ

„Газпром“ като последен вариант

На дневен ред стоят всички възможни източници за доставки на газ, включително и „Газпром“, но това е последният вариант. Това заяви пред БНТ енергийният министър Росен Христов. „Още не сме започнали да търсим контакт с тях, защото гледаме да изчерпаме всички възможни варианти. Това е последен вариант, но не сме ги изхвърлили от листа с опции“, обясни той.

Христов коментира протестите срещу подновяване на преговорите с „Газпром“ и заяви, че няма да се подпише под декларацията, която недоволните искат. „България е демократична страна и всеки има право да изказва мнение и да протестира, което е много хубаво. Лошото е, когато тези теми се използват за политически цели - колкото хора протестират на площада, десетки пъти повече ме питат как ще си отопляват жилищата, училищата, болниците, страната. Лесно е, когато човек получава заплата на ниво София, да каже, че не му е проблем да плати по-скъп газ, по-скъп хляб. Когато заплатата в страната е няколкостотин лева и по-голямата част отива за плащане на битови сметки, не е толкова лесно човек да каже „не ме интересува цената“, посочи той.

Втори протест за независимост от „Газпром” пред президентството

По отношение на „Булгаргаз“ проблемът, според Христов, е с оборотните средства - коментираните 500 млн. лв. не са загуби, а дефицит - т.е. средства, които са необходими за разплащане. „Предложението за финансиране е чрез Министерството на енергетиката за отпускане на 800 млн. лв. за „Булгаргаз“ - започна обсъждане, ще обявим процедура за финансиране и рефинансиране на текущите задължения“, уточни Росен Христов.

Държавата ще отпусне този заем от бюджетни средства, като идеята е „Булгаргаз“ да излезе на пазара, да намери дългосрочно финансиране и така да върне заема.

Министърът отново каза, че Европа не е спряла да купува газ от „Газпром“, а България продължава да купува руски газ чрез посредници. По думите му имаме газ до септември, но има и откъде да намерим до края на годината.

Към момента недостигът на газ е около 30% от потреблението или горе-долу колкото използва „Топлофикация София“. По думите на Росен Христов ако не осигурим доставки на нормални цени, трябва или някой да плати огромна сума или, например, София да остане без парно.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама