Повдигнаха обвинение на шофьора на сръбския автобус, който катастрофира на „Тракия“

17:50, 15 авг 22 25 2234 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Районната прокуратура в Стара Загора го привлече като обвиняем за това, че е нарушил правилата за движение по пътищата и по непредпазливост причинил средни телесни повреди на повече от едно лице -  12 деца на възраст от 6 до 16 години и двама възрастни.

Автобус с деца се преобърна на „Тракия”

Предвиденото в закона наказание е лишаване от свобода от 1 до 6 години. Пробите за алкохол и наркотици на 40 годишния шофьор са отрицателни. Той е задържан за още 72 часа. Предстои прокуратурата да поиска оставането му в ареста за постоянно.

Как е станал инцидентът?

Според ръководителя на сръбската група, малко преди инцидента пътниците и шофьорът са почивали на бензиностанция, но после на един от възрастните пътници му прилошало и поискал да се премести напред.

Шофьорът искаше да покаже как се сваля облегалката на съседната седалка, наведе се настрани и автобусът излезе от пътя“, разказа тя пред БНР.

„Имаше помощ, всички български граждани, които бяха на магистралата, ни се претекоха на помощ и бързо дойдоха власти, полиция и пътна помощ, българските граждани ни помогнаха да ни докарат тук, така че сме получили пълна подкрепа, включиха се и посланици, инстититуции не знам точно, така чух, сега сме добре, малко съм се уплашила, бях се потресла, пълно беше с деца, коментира жена от катастрофиралия автобус пред БНТ.

Осем души все още са в болница

Медиците от „Пирогов“ оперират едно от децата, пострадали при катастрофата. „То е с политравма, фрактура на таза, на бедрото, разкъсвания и контузионен бял дроб“, съобщи здравният министър Асен Меджидиев. Второто дете, което беше транспортирано по-рано от Стара Загора в „Пирогов“ е в по-добро състояние, медиците са успели да го овладеят. И то е с доста контузии, предаде bTV.

В болницата в Стара Загора останаха 6 души – 3 деца, майка придружител и двама пациенти в клиниката по реанимация и интензивно лечение.

Извозват до границата част от пострадалите при катастрофата деца

5 линейки превозиха 7 от пострадалите деца в тежката катастрофа със сръбски автобус на магистрала Тракия. Децата са транспортирани през граничния пункт „Калотина“.

Превозването им е организирано от Министерството на вътрешните работи и Министерството на здравеопазването. На границата пациентите ще бъдат поети от медицински екипи от Сърбия. 

Организира се превоз и за децата, които прекараха вечерта на хотел. На всички пострадали е осигурен психолог с преводач.

Общо 44 души са прегледани в центъра за спешна медицинска помощ. Това стана ясно на брифинг на прокуратурата и полицията тази сутрин. По-голямата част от децата са с непълнолетни придружители на групата. Зам.-министърът на здравеопазването Тома Томов отбеляза, че първата линейка пристигнала на мястото на катастрофата на „Тракия“ за 15 минути. Линейки и екипи пристигат от Нова Загора, Ямбол и Сливен. „Още от късните часове на нощта се стремим да уведомим близките на пострадалите деца. Министър Меджидиев и министърът на здравеопазването на Сърбия обсъждат как да се подобри координацията. Осигурили сме клиничен психолог, който да работи с децата“, каза той. 

Има ли проблем с пътната настилка?

През нощта на мястото на катастрофата пристигнаха и главният прокурор Иван Гешев и заместникът му Борислав Сарафов, който е и директор на Националната следствена служба, за да се запознаят с хода на разследването„За съжаление имаме хронични проблеми както с пътищата, така и с пътната маркировка. Многократно сме казвали от прокуратурата, че имаме проблеми с водачи, които управляват моторни превозни средства след употреба на алкохол и наркотицизаяви Иван Гешев. Според него никой не е застрахован и българската държава е длъжник на българските граждани. Той изрази надежда, че най-после нещо ще се направи в тази посока.

Главният прокурор каза, че е безспорен факт и огромно нарушение, че автобусът се е движил в късните часове и е щял да стигне до граница по тъмно. На въпрос дали поддържа контакти със сръбските си колеги, той отговори, че е възложил да ги уведомят какво се случва и ще се чуе с главния прокурор на Сърбия. Говорих с пътни експерти от една неправителствена организации, които са свързани с пътната безопасност, че могат да се направят много неща с минимални усилия. И проблемите са, както те се изразиха, от безхаберие, но това безхаберие струва човешки животиказа още главният прокурор.

Диана Русинова от Европейски център по пътни политики пък заяви, че пътят отговаря на всички изисквания, които са заложени в нормативите. Русинова е била на мястото до късно през нощта. И тя потвърди, че най-вероятната причина за инцидента е грешка на шофьора. Подобно отклоняване е типично за водачи, които са се разсеяли. Слава Богу, този инцидент завършим без жертви, имайки предвид, че автобусът беше легнал буквално върху вратите“, коментира експертът.

Зам.-главният прокурор Борислав Сарафов уточни, че не са установени дупки или други препятствия на пътя, които биха могли да причинят катастрофа.

Адвокат Людмил Рангелов обясни за bTV, че на мястото на катастрофата не е имало мантинела, което е позволило на автобуса да се озове директно в канавката.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама