Решено: Има къде да разтоварим танкер с втечнен газ за октомври

19:05, 19 авг 22 / Политика 25 2494 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Служебното правителство е успяло да договори свободен терминал за доставка на втечнен газ от Съединените щати в последните часове на офертата, съобщиха на брифинг в Министерство на енергетиката.

Доставката ще е в Турция, като терминал е осигурен само за един танкер за месец октомври

Двата договорени танкера за ноември и декември ще загубим, тъй като няма как да ги приемем и доставим до нас. „Наличните слотове за разтоварване – цената на слота, разходите по стоварването и др., са в двуцифрени суми за милиони евро. Това прави цената на доставения газ до България неконкурентна“, каза Христов.

Отказаха ни отсрочка за 7-те американски танкера

Цената на втечнения газ в този танкер е 300 лева на мегаватчас, като това е конкурентно спрямо тази на световния пазар.

Месец октомври не е обезпечен. Този танкер ще задоволи една трета от нуждите за октомври, азерските доставки са още една трета, остава да договорим още една трета за октомври и съответно за ноември и декември“, каза Росен Христов, цитиран от bTV.

Той допълни, че страната ни ще преговаря с азерите са увеличение на количествата, както има и индикации от турски компании за доставка на тръбен газ.

Оттук нататък се фокусираме на средносрочни договори, да имаме системни доставки и да не се налага в последния момент да осигуряваме някакви количества“, допълни още служебният министър.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 21:54, 19 авг 22

Чакаха последния момент, пълни некадърници! Еле пък тоя за нищо не става. Младите му оставиха оферта, и те я проиграха.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама