Лекарите ще издават направления за безплатни Covid тестове

10:33, 21 авг 22 25 2476 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

С анекс към рамковия договор за медицински дейности ще се даде възможност на лекарите да издават на пациентите електронни направления за безплатни антигенни тестове за Covid-19. Това каза служебният министър на здравеопазването Асен Меджидиев пред БТА. Анексът ще бъде подписан в следващите няколко дни.

Министерството на здравеопазването иска да направи най-много промени в областта на детското здравеопазване, особено в профилактиката.

Едновременно с това ще се старае да постигне резултати в създаването на наредба за остойностяване на лекарския и сестринския труд.

Предвижда се да отпадне ограничението личните лекари да ваксинират само лица от пациентските си листи. В предстоящите два-три месеца се очакват и промени в наредбата за специализацията на лекарите.

Близо 21% положителни COVID проби

През последните 24 часа са регистрирани 420 нови случая на коронавирус при 2 013 направени теста, сочат данните от портала. Това означава, че близо 21% от взетите проби са дали положителен резултат.

61.43% от новозаразените за денонощието не са ваксинирани. Най-много нови случаи има в София - 98, следват Бургас с 47 и Варна с 39.

Броят на активните случаи отново нараства и вече е 16 096. Спад има в броя на настанените в болница - 984, от които 52 са в интензивни отделения. Над 63% от новопостъпилите в болница не са имунизирани.

Излекуваните през последното денонощие са 132 души.

През последното денонощие са починали 2 души с Covid-19, като единият от тях не е бил ваксиниран срещу вируса. Така броят на загубилите битката с вируса става 37 541.

До момента у нас са поставени общо 4 511 402 дози на ваксините срещу COVID-19. През последното денонощие са извършени 146 имунизации. Лицата със завършена имунизация са 2 067 822 души. 857 014 души вече са си поставили бустерна доза. С втори бустер са 58 213.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама