Митрофанова на Шипка: За газ от „Газпром“ се плаща само в рубли

17:34, 21 авг 22 / Политика 25 2617 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Ден след официалните чествания на 145-ата годишнина от Шипченската епопея руският посланик Елеонора Митрофанова поднесе венец на паметника в тесен кръг и в компанията на българския мото клуб „Нощни вълци“.

Oт паметника тя коментира темата с газа. „За газ от „Газпром“ може да се плаща само в рубли“, заяви тя пред bTV.

„Смятам че при политическа воля от страна на България, проблеми няма да има. За да се възстановят доставките на газ, нов договор не е нужен, защото действащият договор е до края на декември тази година“, посочи тя.

По думите на Митрофанова в краткосрочен план българо-руските отношения са в рамките на „сдържано взаимодействия“, но тя е убедена, че в дългосрочен план те ще се възстановят напълно. Посланикът призна, че след изгонването на 70 руски дипломати от страната ни посолството функционира със затруднения. „Не е лесно, но не можете да ни уплашите с това“, уточни тя.

Изминалата седмица беше ключова за осигуряването на доставки от втечнен газ, но служебното правителство реши да купи втечнения газ на само един от седемте американски кораба, които предишният кабинет договори в последни дни от управлението си. Това провокира „Демократична България“, които обвиниха служебния кабинет, че умишлено оставя Газпром“ като единствен източник без алтернатива и по този начин поставя страната ни в зависимост от Кремъл.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама