Брюксел предупреждава за „умора“ от Covid ваксинирането

08:59, 22 авг 22 25 2300 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Брюксел предупреждава за „плато“ на процеса на ваксинация в ЕС въпреки нарастващите случаи на Covid-19 и призовава държавите членки да засилят имунизационните кампании преди есента и зимата.

Комисарят по здравеопазването на ЕС Стела Кириакиду посочи, че има риск хората да намалят бдителността си през летните месеци и че здравните министерства трябва да направят повече, за да се подготвят за по-широки огнища въпреки разбираемата „умора“ на населението от пандемията, съобщи БНР.

„Трябва да увеличим ваксинациите, трябва да разширим обхвата на бустерите и трябва да сме сигурни, че здравните системи са готови да се справят с бъдещи вълни“, каза тя в интервю за „Файненшъл таймс“.

„Притеснявам се, че ваксинациите достигнаха плато през последните няколко месеца и видяхме, че проследяването на контактите и тестването вероятно не са толкова интензивни“, добави тя.

Забележките на Кириакиду дойдоха, след като „Файненшъл таймс“ съобщи, че ЕС, държавите-членки и компаниите BioNTech/Pfizer са провели разговори за забавяне на част от доставките на Covid ваксините до 2024 г. на фона на изобилието от ваксинационни дози, като планът е получил временна подкрепа от компаниите и Брюксел.

Настоящият договор се простира само до 2023 г. Някои доставки на Moderna пък потенциално са отложени до първите няколко месеца на следващата година, въпреки че договорът на ЕС с компанията обхваща само 2022 г.

Изказването на Кириакиду идва, след като тя писа до здравните министри на ЕС, предупреждавайки за „обезпокоителен скок“ в текущите Covid случаи в ЕС, включително увеличаващи се нива на тежки заболявания и приемане в болница и интензивни грижи, като ги призовава да направят повече, за да се подготвят за това, което може да се окаже „тежка есен и зима“ в блока.

Данните у нас

През последните 24 часа са регистрирани 290 нови случая на коронавирус при 1 651 направени теста, сочат данните от портала. Това означава, че близо 17.6% от взетите проби са дали положителен резултат.

71.03% от новозаразените за денонощието не са ваксинирани. Най-много нови случаи има в София - 85, следват Бургас с 31 и Варна с 30. В пет области през последното денонощие не е регистриран нито един нов случай - Кюстендил, Ловеч, Разград, Смолян и Ямбол.

Броят на активните случаи отново нараства и вече е 16 297. Ръст има и в броя на настанените в болница - 990, от които 49 са в интензивни отделения. 90% от новопостъпилите в болница не са имунизирани.

Излекуваните през последното денонощие са 86 души.

През последното денонощие са починали 3 души с Covid-19, двама от които не са били ваксинирани срещу вируса. Така броят на загубилите битката с вируса става 37 544.

До момента у нас са поставени общо 4 511 467 дози на ваксините срещу COVID-19. През последното денонощие са извършени 65 имунизации. Лицата със завършена имунизация са 2 067 830 души. 857 069 души вече са си поставили бустерна доза. С втори бустер са 58 249.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама