Преговорите с „Газпром“ вече били неизбежни

14:32, 22 авг 22 / Политика 25 2430 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

За октомври нямаме осигурени количества газ, за септември има. В момента не са възможни компенсации, защото няма действащ парламент. Това обяви в понеделник служебният вицепремиер по икономическите политики и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев на брифинг в Министерски съвет след заседанието на Кризисния щаб по енергетика.

Митрофанова на Шипка: За газ от „Газпром“ се плаща само в рубли

Положението е такова, че преговарянето с „Газпром експорт“ е вече неизбежно“, каза Алексиев.

До тази развръзка се стигна след като в края на миналата седмица енергийният министър Росен Христов обяви, че само един танкер с втечнен газ ще може да разтовари България, независимо че правителството на Кирил Петков бе договорило 7 танкера. Служебното правителство обаче посочи, че не може да осигури евтини слотове за разтоварването им.

Предстои танкерът да бъде разтоварен в Турция, с което се покриват 1/3 от нуждите за октомври. Ноември и декември месец не са обезпечени, каза още тогава министърът.

Министърът на енергетикана използва брифинга, за да се оплаче от наследството, което получава в сектора.

Количества газ бяха осигурени частично за септември. Трябваше да работим за намиране на количествата, без да се фокусираме върху цената. „Булгаргаз“ не беше способно да се разплаща за доставките на газ, дори ако намерим такива. Интерконекторът беше оставен без надзор. Никакъв контрол не е осъществяван, пълен хаос с ръководство, което не съдействаше за решаване на проблема. Компенсации за газ и ток са предвидени в бюджета, но без да бъдат осигурени средства. Първите две-три седмици работихме, за да разрешим тези проблеми. Количествата газ са осигурени за септември. От тук нататък спираме да гоним топката и започваме да оптимизираме“, каза Христов.

„Газ на каквато и да е цена има, но тя е такава, че предприятията биха затворили. Фокусът е системни доставки на оптимална цена. Интерконекторът с Гърция на практика сме го взели на ръчна. Поели сме ангажимент, включително и пред президента, че ще заработи от 1 октомври“, заяви още министърът.

ДБ обвини правителството, че оставя „Газпром“ без алтернатива

Христов подчерта, че слотовете за разтоварване се продават скъпо и правят танкерният газ неизгоден. Той съобщи, че правителството започва преговори с Азербайджан за договаряне на допълнителни количества газ.

Надявам се в следващите две седмици да постигнем успех в това направление. Турски компании имат интерес за доставка на тръбен газ до България. Ще започнат преговори и с тези компании, каза още служебният енергиен министър.

Министърът съобщи още, че започва кардинална реструктуризация на Топлофикация София, определяйки работата ѝ към момента като изцяло неефективна, предаде „Мediapool“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 19:04, 22 авг 22

Този Христов е най- голямото куку в правителството. Днес, гръцкият премиер ги опроверга за терминалите за втечнен газ. Просто този е назначен от Митрофанова, пък да не говорим за тая Деница Златева. Необразовани калинки за тази работа.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама