Научен поглед върху горещото лято

15:49, 22 авг 22 25 1897 Шрифт:
София Бояджиева Автор: София Бояджиева

Тази година сякаш летните жеги са не само по-тежки, но и като че ли продължават по-дълго. Макар и да са трудно поносими, ако сме на почивка, на море или на планина, се изтърпяват по-лесно. Но за тези от нас, които са на работа в града, е по-сложно. Необходимо е да се намерят други начини за оцеляване. В периода на екстремните жеги е изключително важно човек да поддържа нормална телесна температура. С други думи, акцентът е върху това, кои са най-ефективните начини за охлаждане?

Леден душ или студена вана е първата мисъл на много хора, но не при всички случаи е най-добрата идея. Внезапното понижаване на температурата на тялото може да доведе до силен шок, което е опасно за здравето. Затова по-разумното решение е душ с топла или хладка вода. В случай, че това не е възможно, потапянето на краката в студена или хладка вода, е добър вариант. Това помага не само за разхлаждане, но и намалява образуването на отоци и подувания на стъпалата и глезените.

В най-горещите дни от годината вентилаторите се включват на максимална мощност. Студеният полъх е освежаващ и също така разхлаждащ, но всъщност не е най-ефективният начин за намаляване на телесната температура. При суха жега вентилаторите водят до дехидратиране на тялото и до увеличаване риска от заболявания, предизвикани вследствие на горещината. Интересна е констатацията на Световната здравна организация (СЗО), според която употребата на вентилатор при над 35°C не намалява възможността за топлинно изтощение или топлинен удар.

При високи температури е изключително важно човек да е добре хидратиран. Приемането на течности помага за натрупването на нов запас от минерали, които се губят при силно потене. В горещо време или при температура над 30°C човек губи, изпотявайки се около 3-4 литра вода на час и около 10 литра на ден. Това е приблизително равно на 40 чаши вода, или с други думи, е много важно човек да пие повече течности от обичайното. Студените напитки са приятни и освежаващи, но е интересното е, че горещо кафе или чай може да е по-добро решение за разхлаждане. Горещата напитка за кратко време повишава телесната температура, което предизвиква повече потене, и по такъв начин тялото започва да се охлажда. Изглежда странно и вероятно не е по вкуса на всеки, но важното в случая е да се приемат повече течности, без да е особено важно каква е тяхната температура.

Консумацията на студена и хладка вода не е единственият вариант, има и друго решение с по-различно приложение - плуването. Басейните са добра идея, както и морето, реките и езерата. Дивото плуване обаче крие своите рискове. Водата може да бъде твърде студена, което не е препоръчително. За целта е важно да имаме информация за безопасни места.

Хората не сме единствените, които страдат при висока температура, животните също усещат повишаването на градусите по свой начин, разбира се. За студенокръвните, горещото слънце е прекрасна възможност за релакс, но домашните любимци с козина не спадат към тази категория. Кучетата (подобно при деца и възрастни) не трябва да остават затворени в коли. Разходките на четириноги трябва да се осъществяват през по-хладните часове на деня - рано сутрин или вечер. Горещият въздух не само е тежък, когато дишат, но и високата температурата на асфалта може да доведе до нараняване на лапичките им. При суха жега растителната среда, а също и почвата изсъхват по-бързо и това води до обезводняване на зеленината. Честото поливане на корените и пръскането на листата с вода, може да спаси растенията от преждевременно увяхване.

Лятото е лято, когато е горещо. Където и да се намираме е важно да знаем, как можем да предпазим своя организъм при високи температури. Горещините може да са тежки и да продължават дълго, но с правилните начини за охлаждане и хидратация, те могат да бъдат по-лесно поносими.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама