БСП е доволна, че ще се възстановят преговорите с „Газпром“

16:18, 23 авг 22 / Политика 25 1945 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Българската социалистическа партия (БСП) изрази задоволство от намерението на служебното правителство да поднови преговорите с Газпром“. Това стана ясно от тяхна позиция, изпратена до медиите. Левицата призовава да се търсят всякакви възможности за газови доставки, включително такива от руската компания.

„Още през месец април предвидихме задаващата се криза с доставките на газ и последиците от нея. Тогава заявихме ясна позиция, която последователно  поддържаме и днес: трябва да се възстановят преговорите с „Газпром“. Трябва да гарантираме стабилност, сигурност и предвидимост на икономиката и хората“, изтъкват от столетницата. 

От БСП изтъкват, че са „за“ диверсификация на доставките на природен газ, „но на този етап те не осигуряват нужните количества и са прекалено скъпи за българската икономика и домакинствата“. „Загрижени сме за 28 000 български фирми, които използват газ, за 250 000 работници в тях, които могат да загубят работа и за топлофикациите, които трябва да осигурят топлина за семействата през зимата“, пишат още от партията. 

Припомняме, че вчера служебният министър на енергетиката Росен Христов обяви за „неизбежно“ България отново да преговаря с „Газпром“, въпреки, че доставките на газ за страната бяха спрени от руската компания, след като България отказа да плаща за газовите доставките в рубли. Причината - Русия едностранно промени условията на договора в резултат на западните санкции от войната в Украйна.

По-рано днес от „Демократична България“ пък се обявиха против връщането на „Газпром“ и призова всички политически сили, които се определят за изповядващи евроатлантически ценности, да дадат ясна позиция по казуса.

ГЕРБ откликнаха на призива им и дори поискаха евроатлантическите партии да се съберат и преди изборите да изготвят закон за 100% диверсификация от „Газпром“, който да бъде сред първите приети от 48-ото НС.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 19:27, 23 авг 22

Руски подлоги.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама