Съдът окончателно обяви ареста на Борисов за незаконен

10:05, 24 авг 22 / Политика 25 1812 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Съдът окончателно обяви ареста на бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов за незаконен. Причината - не покривал стандарта за законност и за непроизволност. Това се казва в окончателното решение на Административния съд София-град, цитирано от „Лекс“.

Припомняме, че Борисов беше задържан вечерта на 17 март, заедно с бившия финансов министър Владислав Горанов и PR-a на ГЕРБ Севделина Арнаудова. Тримата останаха в ареста за 24 часа, след което бяха освободени. След това Софийският районен съд (СРС) обяви за незаконни задържанията и на тримата.

От МВР обясниха, че разследването е по сигнал на гражданското сдружение „Боец“, свързан със снимките с пачки евро и златни кюлчета, както и с твърдения на Васил Божков, че е бил изнудван да плаща подкупи на Борисов. Още през април СРС обяви задържането за незаконно, като в решението си съдия Николай Урумов посочи, че не е имало нито едно събрано доказателство за съпричастност на бившия премиер с разследваното изнудване на Васил Божков, а от заповедта за задържане на Главна дирекция „Национална полиция“ (ГДНП) не ставало ясно и какви са основанията лидерът на ГЕРБ да бъде арестуван.

Решението на районния съд е обжалвано от полицая от Икономическа полиция Цветан Йоцов, издал заповедта за задържане на Борисов, който твърди пред АССГ, че в нея е формулирана правната квалификация на деянието и конкретните данни за съпричастността му. Според полицая задържането е било необходимо, защото имало вероятност лидерът на ГЕРБ да повлияе на разследването. Представителят на прокуратурата е изразил становище, че жалбата на МВР е неоснователна.

В решението си АССГ напомня, че са били установени данни за съпричастност на лицето към действия, с които е принудил другиго да се разпореди с вещ или със свое право или да поеме имуществено задължение го заплаши с насилие, разгласяване на позорящи обстоятелства, увреждане на имущество или друго противозаконно действие с тежки последици за него или негови ближни-престъпления.

Съдът напомня, че и според Конституцията, и според Европейската конвенция за защита на правата на човека, всеки има право на лична свобода и сигурност и не може да бъде задържан, освен при условия, определени със закон.

„Разпореденото задържане с оспорената заповед – предмет на производството пред Софийския районен съд не покрива стандарта за законност и за непроизволност, като основополагащи общи принципи при ограничаване на правото на свобода и сигурност“, пише в решението на АССГ.

Съдът подчертава, че в заповедта няма описание на фактическата обстановка, а само „лаконично е посочен“ номерът на досъдебното производство, номерът на план за оперативно-издирвателни мероприятия и буквално е възпроизведен текстът за изнудване в НК. Това според съда е основание за отмяна на заповедта.

Цитирането на текст от особената част на Наказателния кодекс не отговаря на редица релевантни въпроси – кога и по какъв повод е извършено евентуалното престъпление по цитирания текст и какви са фактите, установяващи съставомерността му, за да извърши съдът служебно дължимата преценка за наличие на данни за извършено престъпление от задържаното лице, като материалноправно основание по чл. 72, ал. 1, т. 1 от ЗМВР за законността на задържането. Константна е съдебната практика, че излагането на несъответни и ирелевантни мотиви като фактическо основание за издаването на административния акт следва да бъде приравнено на липса на изискуемите от закона мотиви за обосноваване наличието на материалноправни предпоставки за упражняване на предоставената от закона компетентност и съответно води до нарушаване на императивното изискване за съдържание на акта по чл. 59, ал. 2, т. 4 от АПК“, мотивира се АССГ.

В решението на съда се казва още, че задържането на Борисов е и несъответно на закона, тъй като е нарушен принципът на съразмерност по АПК, тъй като съгласно чл. 6, ал. 2 от кодекса, административният акт и неговото изпълнение не могат да засягат права и законни интереси в по-голяма степен от най-необходимото за целта, за която актът се издава.

В конкретния случай, нито е обосновано, нито е доказано, че за постигането на законова цел е било необходимо задържането за срок от 24 часа“, пише АССГ и оставя в сила решението на районния съд за отмяна на заповедта. Столичната полиция пък е осъдена да плати на Борисов 480 лева разноски по делото.

Борисов с коментар за ареста

Решението за ареста ми е взето по време на оргия с пици на кристали. Така лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира окончателното решение на съда.

„След като се отърваха от терора в МС, много хора започнаха да разказват как е извършена тази грозна сцена. Те са знали, че е незаконна. Те са занаели, че е произвол. Това решение е взето на една оргия с много уиски, бяло вино, пици на кристали, и заря поръчали – с единствена задача да ме извлечат пред децата с белезници. Знаейки 100%, че извършват незаконни действия. И точно тези хора, които видно са корумпирани, са се захванали да правят съдебна реформа и да искат техният сатрап да е едноличен господар в КПКОНПИ, коментира Борисов, цитиран от Нова телевизия.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама