Ердоган призова Путин да върне Крим на Украйна

12:50, 24 авг 22 25 2660 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Връщането на Крим на Украйна, неделима част от нея, е изискване на международното право. Това каза турският президент Реджеп Ердоган във вторник вечерта след срещата на върха на „Кримската платформа“ в Киев, цитиран от Анадолската агенция.

Ердоган припомни също така, че страната му не признава анексирането на Крим, като го смята за незаконно, и твърди това открито още от първия ден на присъединяването на полуострова към Русия.

„Позицията на страната ни по отношение на Крим се основава не само на буквата на закона, но е и фундаментално отражение на моралните позиции на Анкара. Връщането на Крим към Украйна също е изискване на международното право. Запазването на териториалната цялост, суверенитета и политическото единство на Украйна е критично важно не само за региона, но и за глобалната сигурност и стабилност“, каза турският президент, цитиран от Mediapool.

Ердоган поиска гарантиране сигурността на кримските татари

Той обясни, че приоритет на Турция остава защитата на правата на „сънародниците си от средите на кримските татари“.

„Анкара внимателно следи процесите в Крим. Във връзка с това отново призовавам за освобождаването на първия заместник на Меджлиса на кримскотатарския народ Нариман Джелал и неговите съратници, които бяха задържани след първата среща на върха на Кримската платформа“, каза Ердоган.

По думите му още от момента на анексирането на Крим местните татари са станали обект на наказателно преследване заради изразяване на мнения и позиции.

По време на събитията в Крим през пролетта на 2014 година кримските татари се обявиха против анексирането на полуострова. По това време те съставляват около 15% от населението на Крим. Много от техните лидери са арестувани заради съпротивата си към действията на Кремъл.

Президентът на Турция акцентира на това, че в историята си кримските татари многократно са били преследвани, въпреки че имат пълното право на мирно пребиваване в земите на своите предци. Той увери, че Анкара ще продължи да подкрепя правителството на Украйна и кримските татари по този въпрос.

В същото време Турция поддържа активни дипломатически връзки с Русия и не се присъедини към енергийното и транспортно ембарго, наложено от Запада.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама